De Spaanse telersorganisatie ASAJA-Sevilla herinnert telers eraan dat ze moeten wachten op het juiste moment om te beginnen met de oogst van citrus. In een jaar als dit, waarin de oogst met 20 dagen vertraging komt, is het van belang om geduld te hebben en te wachten totdat het fruit voldoende gerijpt is aan de bomen.
"De afzet van groene sinaasappelen of sinaasappelen waarop kleurverbetering is toegepast, is bedrieglijk en roekeloos. Het gaat in tegen de belangen van de hele sector", stellen ze.
ASAJA-Sevilla zal zich in de komende dagen richten tot de plaatselijke handelsdirecties, die afhankelijk zijn van het Ministerie van Industrie, Handel en Toerisme. Voorafgaand aan de start van het seizoen moeten ze de inspecties en controles versterken. Het doel is om te voorkomen dat er onrijpe citrus afgezet wordt die kunstmatig behandeld is om de kleur te verbeteren terwijl het fruit niet voldoet aan de kwaliteitsnormen. De citrus beschikt dan namelijk niet over de juiste eigenschappen op het gebied van zoetheid en/of sap.
De landbouworganisatie veroordeelt de ondoordachte praktijken van sommige telers en marketeers die overhaast fruit introduceren dat niet voldoet aan de kwaliteitsvoorwaarden die zijn vastgesteld in de communautaire richtlijnen voor de afzet van citrus. "Dit fruit zal, eenmaal op de markt van bestemming, ervoor zorgen dat de consument het afwijst. Hierdoor daalt de vraag en wordt het imago van het product en van de teeltregio's waar het uit afkomstig is zeer negatief aangetast", betogen ze.