Zuid-Afrika's enige banaan tissue culture lab

Al het plantmateriaal voor Zuid-Afrika's bananensector komt van een enkel tissue culture lab, dat ook naar 25 landen in Afrika, het Midden-Oosten en eilanden in de Indische Oceaan exporteert. Du Roi Laboratory in Letsitele produceert 8 tot 10 miljoen bananenplanten per jaar, waarvan 30 à 40% voor de binnenlandse teelt is.

Bananenplantmateriaal mag in Zuid-Afrika niet geïmporteerd of door verschillende gebieden vervoerd worden zonder toestemming van de regering door de TR4 schimmelziekte die al in Noord-Mozambique geconstateerd is. Traceerbaarheid en de garantie van ziektevrij materiaal is uiterst belangrijk.

 

Alles wordt op ziekte getest

Bij Du Roi vermenigvuldigen ze plantmateriaal uit uitlopers die stuk voor stuk op ziektes getest worden en die op het 4 ha grote moederveld groeien in 9 commerciële en 5 overige rassen. Het heeft jaren gekost om dit te ontwikkelen, waarbij de focus op commerciële eigenschappen als een cilindrische tros, een snellere groeicyclus, en planten met een gemakkelijker hoogte lag.

Risico op mutaties ondervangen door beperkt aantal vermenigvuldigingen

In 9 groeikamers met een gecontroleerde temperatuur, vochtigheid en licht ontwikkelt het plantmateriaal zich gedurende 4 weken. Vervolgens wordt het verder ontleed en gedurende een maand weer in de groeikamer teruggezet. Dit wordt 5 keer herhaald en zou in theorie oneindig door kunnen gaan, maar door op dit punt te stoppen neemt het risico op mutaties tot minder dan 1% af. In 5 maanden tijd kunnen 2.000 planten opgekweekt worden, die daarna wortel schieten met behulp van een wortelhormoon.

De planten worden tijdens het in vitro stadium verkocht in partijen van 50 planten. Banaantelers zonder faciliteiten voor het verder opkweken kopen hun planten tijdens het in vivo stadium of wanneer ze 20 cm groot zijn en meteen geplant kunnen worden.

 

De vrouwen die bananenplanten vermenigvuldigen

Vermenigvuldiging van bananenplanten is een intensieve taak, waaraan de lab-medewerkers, allemaal vrouwen, niet langer dan 4 uur achter elkaar kunnen werken. Daarom wordt in ploegendiensten gewerkt.

Het duurt 6 maanden om het target van 3.500 vermenigvuldigingen per dag te kunnen halen, of 1.800 gewortelde planten. De Zuid-Afrikaanse sector geeft de voorkeur aan Williams, een ras dat goed bestand is tegen moeilijke omstandigheden, maar dat ras is overtroffen door klonen als Nandi, Asdia en Apollo.

Voor meer informatie:
Du Roi Laboratory
Tel: +27 15 345 1217
Email: sune@duroilab.co.za
https://www.duroilab.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven