Hoe fruit aan z'n oogverblindende kleuren komt

Wetenschappers beweren bewijs te hebben voor het feit dat planten aan hun regenboogscala van fruitkleuren komen door de dieren die ze eten. Natuurlijk is het geen nieuw idee dat bessen rood zijn als signaal voor hongerige vogels. Sinds het einde van de 19e eeuw hebben onderzoekers gespeculeerd dat de kleuren van vers fruit ontwikkeld zijn om de aandacht van bepaalde dieren te trekken, die ze meenemen en hun zaden eventueel ergens in het bos laten vallen.

Bewijs hiervoor is niet overtuigend. Deel van het probleem is dat wij denken dat we dezelfde kleuren zien als dieren, wat fruit in een handjevol categorieën verdeelt als oranje of geel zoals mensen die zien. Maar we kunnen er zeker aan twijfelen of rood er voor ons hetzelfde uitziet als voor een maki. Mensen hebben drie typen kleurgevoelige kegelcellen in hun ogen, die voor verschillende lichtgolflengten gevoelig zijn. De meeste zoogdieren hebben maar twee paar kegelcellen. Vogels hebben er vier, waardoor ze meer kleuren zien dan wij. Fruit dat er voor ons b.v. zwartachtig uitziet, kan in werkelijkheid ultraviolette stralen reflecteren, wat vogels wel zien en mensen niet.

In veel studies wordt niet nagedacht over andere redenen waarom fruit z'n specifieke kleuren ontwikkelt. Sommige soorten planten kunnen simpelweg lijken op hun voorouders, die b.v. paars of bruin waren. Of de kleur van fruit kan samenhangen met omgevingsfactoren als hoogte, temperatuur of bodemeigenschappen.

Omer Nevo van de universiteit van Ulm in Duitsland en z'n team verzamelden gegevens van rijp fruit en bladeren van 97 plantensoorten in Oeganda en Madagaskar. Ze kwamen erachter dat de kleuren van verwante soorten niet meer overeenkomen dan bij willekeurig gekozen planten.

Fruit dat voornamelijk door zoogdieren als apen en mensapen gegeten wordt reflecteert meer in de groene delen van het spectrum, terwijl fruit dat door vogels gegeten wordt meer rood reflecteert. Waarschijnlijk omdat vogels meer vertrouwen op hun kleurenzicht dan andere dieren en rood steekt goed af tegen groen gebladerte.

De uitkomsten leunden sterk naar het idee dat dierlijke verspreiders geholpen hebben in de evolutie van fruitkleuren in tropische planten. Ze vonden ook uit dat planten waarvan het fruit ultraviolet licht reflecteert bladeren hebben die hetzelfde doen, wat suggereert dat fruitkleur voor een deel een gevolg is van omgevingsfactoren voor de hele plant - zoals bescherming tegen zonneschade.

De volgende stap wordt het analyseren van andere fruiteigenschappen zoals geur, formaat en textuur.

Bron: phys.org


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018