Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers in de Keniaanse hooglanden krijgen nieuwe koudetolerante zoete aardappelrassen

Onderzoekers hebben vijf nieuwe koudetolerante zoete aardappelrassen ontwikkeld die goed groeien in koele hooglanden. De staatssecretaris van Landbouw Hamadi Boya zei op maandag dat de zuivelsector geconcentreerd is in de hooglanden en dat zoete aardappelranken zeer geschikt zijn als voedzaam voer voor de meldkoeien.

Zoete aardappel is een zetmeelrijk knolgewas. Het vlees is meestal oranje, maar het kan ook wit, geel of paars zijn. Aan de buitenkant heeft de knol een dunne bruine schil die ook gegeten kan worden. De bladeren zijn ook eetbaar en een rijke bron van vezels en hebben verschillende vitamines en mineralen zoals ijzer die goed zijn voor de gezondheid.

Het ministerie van Landbouw zegt dat zoete aardappel het belangrijkste basisvoedingsmiddel in Kenia is na maïs, aardappelen en bonen. Kenia teelt jaarlijks gemiddeld 700.000 ton zoete aardappelen, 3,3 miljoen maïs en 1,3 miljoen aardappelen. De gemiddelde opbrengst is 8 tot 10 ton per hectare. In Zuid-Afrika is dat 60-70 ton per hectare. Kenia heeft een potentieel van 15 ton per hectare.

Benjamin Kivuva, een zoete aardappelteler van de Kenya Agricultural and Livestock Research Organization zei tegen The-star.co.ke: "De nieuwe rassen kunnen goed groeien in hooglanden zoals Mount Kenya en de North Rift en zijn het beste voor voeding en dierenvoer." Hij voegde eraan toe dat Kalro tot dusverre 25 zoete aardappelvariëteiten heeft geïntroduceerd.

Publicatiedatum: