na orkaan Florence

Noord-Carolina: veel percelen zoete aardappelen hebben onder water gestaan

Eindelijk schijnt de zon weer in Noord-Carolina maar de bodem is de Amerikaanse staat is nog steeds doordrenkt met water na de orkaan Florence. Veel percelen zoete aardappelen stonden blank en telers hebben nog geen kans gehad om de schade aan hun gewassen officieel op te nemen. Iedereen is het erover eens dat de zoete aardappeloogst schade heeft opgelopen maar de omvang van deze schade moet nog bepaald worden. De echte schade kan pas opgemaakt worden zodra het rooien weer hervat wordt maar wanneer dit zal zijn, is nog niet bekend.

“Op dit moment weten we niet hoeveel wateroverlast de gewassen te verduren hebben gekregen,” legt Regan Boyette van Boyette Brothers Produce in Wilson uit. “Pas als we het land volgende week weer op kunnen en onze aardappelen rooien, zullen we weten wat de impact van Florence op onze oogst is geweest.”

  
Foto: N.C. Department of Agriculture and Consumer Services 

Sommige akkers zijn nu weer droog en begaanbaar
George Wooten van Wayne E. Bailey Produce vertelt dat zijn akkers nu weer opgedroogd en begaanbaar zijn. Het land van Wooten bevindt zich in het uiterste zuiden van de staat, nabij de grens met Zuid-Carolina. Deze regio is het zwaarst getroffen en kreeg een enorme hoeveelheid neerslag te verwerken. Wooten vertelt dat het in de weken voorafgaand aan de orkaan Florence nauwelijks geregend had in het gebied en dat de lokale waterreserves op dreigden te raken.

“We hadden in de vier weken voor Florence geen regen,” begint Wooten. “Er was sprake van een tekort aan water. Alle moerassen en reservoirs waren stonden droog en de gewassen begonnen hieronder te lijden. De storm trok in een traag tempo over en we kregen tussen de 320 tot 370 mm regen. Al dit water is nu echter weer verdwenen en de akkers zijn opgedroogd. We hebben bovendien geluk dat het deze week typisch herfstweer is met niet al te hoge temperaturen. Als de zomerse temperaturen direct na de orkaan aangehouden hadden, dan was het erger geweest en hadden onze akkers veel meer schade opgelopen.”

Wooten is optimistisch en hoopt zo snel mogelijk met het rooien van zijn zoete aardappelen door te kunnen gaan. Het pakstation van het bedrijf is sinds maandag weer in bedrijf. “De regen stopte zondagnacht en we hebben maandag zelfs alweer producten verpakt,” vervolgt hij. “We zijn er vrijwel zeker van dat er schade is maar wel minder dan we eerder vreesden. Ik heb even over het land gewandeld en dat voelde stevig aan. Als de bodem verzadigd was dan zouden mijn voeten diep weggezakt zijn. We hopen volgende week het rooien te kunnen hervatten en de verliezen in kaart te brengen.”


Foto: N.C. Department of Agriculture and Consumer Services  

Kelly McIver van de North Carolina SweetPotato Commission verklaarde dat zoete aardappelen een sterk gewas zijn en dat telers overwegend positief blijven. “Zoete aardappelen uit Noord-Carolina zijn een sterk gewas. De in Noord-Carolina populaire Covington zoete aardappel heeft bewezen één van de meest weerbestendige rassen te zijn. We hopen er dus het beste van."

Problemen met transport en infrastructuur meest urgent
Buiten de regenval en overstroomde akkers zijn de meeste problemen op dit moment transport-gerelateerd. Het is niet alleen een uitdaging om de vrachtwagens bij de gewassen te krijgen maar ook om ze naar lokale dorpen te krijgen. Delen van de snelwegen 95 en 74 zijn nog afgesloten en veel lokale wegen zijn overstroomd.

"Het grootste probleem voor ons is om vrachtwagens van en naar ons bedrijf te krijgen,” legt Wooten uit. “Dit deel van de staat wordt omgeven door rivieren en we hebben allerlei apps gebruikt om te kijken welke wegen afgesloten zijn. De dorpen hebben het meest te lijden. Hier zijn veel wegen nog overstroomd en is de schade groot. Op dit moment richten we ons op het helpen van onze buren, vooral degenen die dicht bij de rivieren wonen.”

Voor meer informatie:
Regan Boyette
Boyette Brothers Produce
Tel: +1 (252) 206-0737
reboyette@gmail.com
www.boyettebrothersproduce.com

George Wooten
Wayne E. Bailey Produce Company
Tel: +1 (910) 654-5163
mrsweetpotato@sweetpotatoes.com
www.sweetpotatoes.com

Kelly McIver
North Carolina SweetPotato Commission
Tel: +1 (919) 894-1067
www.ncsweetpotatoes.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.