Mike de Koster, WDK Onions:

"Deze situatie is nieuw voor de uienhandel"

Tholen - Deze week heeft de uienhandel even pas op de plaats gemaakt. "Het is even wat rustiger, maar dat is niet erg, want vanwege het binnenhalen van de oogst was het de afgelopen tijd ook dubbel druk", vertelt Mike de Koster van WDK Onions uit Kwadendamme. Hij spreekt van een extreem uienjaar. "Dit is nieuw voor iedereen in de uienhandel."

"Eigenlijk blijven bij alle partijen die binnenkomen de opbrengsten toch weer achter bij de verwachtingen. We krijgen partijen binnen variërend van 6 tot 60 ton per hectare. Wel is de maatvoering richting het einde van het groeiseizoen nog wat bijgetrokken, al blijft die ver achter bij andere jaren. De grofte zal de prijs hoofdzakelijk gaan bepalen. Het wrange is dat de boeren met fijne uien en slechte kilo's hun prijs niet krijgen en dus dubbel hard geraakt worden", vertelt Mike.

"En voor de prijzen bij de boer is het dit jaar echt maatwerk. Andere jaren kon je bij wijze van spreken nog weleens een cel voor de prijs van de buurman kopen, maar nu moet je in elke cel gaan kijken", vervolgt de verpakker. "De meeste boeren met grove uien hebben begrijpelijkerwijs geen haast om te verkopen. Toch zijn er afland redelijk wat uien verkocht. Het gaat ook om veel geld en als je kilo's meevallen, loop je vervolgens ook geen risico's meer."

"Toen iedereen ging inzien dat de opbrengsten echt tegen gingen vallen, kwam er meer stemming in de markt en zijn de baalprijzen de laatste weken opgelopen. In de baal liggen de prijzen voor de fijne uien rond de 22-23 cent, de middel rond de 28-30 cent en de grove uien worden voor 35 cent verkocht. Gelukkig stabiliseren de prijzen nu, want we zien dat de klanten in het buitenland ook moeite hebben het gefinancierd krijgen. De prijzen liggen toch drie keer zo hoog als vorig jaar.

Voor meer informatie:
Mike de Koster
WDK Onions
Langeweegje 39
4434 NC Kwadendamme
T: +31-(0)113-644270
F: +31-(0)113-644788
M: +31-(0)6-48380272
info@wdk-onions.nl
www.wdk-onions.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.