Overzicht Europese aardappelmarkt week 38

Aardappelmarkt gesteund door lage oogst in heel West-Europa

België Fiwap/PCA marktbericht
 
Industriële bewaarrassen:
Bintje: €25,00 tot €27,00/qt; meest voorkomende prijs €25,00/qt; stabiele markt. Aanbod stijgt door toenemende kwaliteitsproblemen (EPS, los, grootte), vergeleken met lagere vraag (minder industriële kopers);
Fontane: €25,00 tot €27,00/qt; meest voorkomende prijs €27,00/qt; sterke markt, met klein aanbod in vergelijking met actieve vraag;
Challenger: €25,00 tot €27,00/qt; sterke markt.
Deze prijzen zijn van toepassing op alle kopers, bulk, kruimig, verkoopprijs, excl. btw, direct leverbaar 35 mm+, min 60% 50 mm+, en min 360 g/5kg of EPS. Enkele (onofficiële) formaat eisen, als ook EPS flexibiliteit worden toegepast door sommige kopers.

Europese fysieke markten
Overzicht van prijzen (bron: NEPG): 

Toekomstige markt
EEX in Leipzig (€/a) Bintje, Agria en diverse rassen voor verwerking, 40 mm+, min 60 % 50 mm +:

 
Plant Bintje : Dutch plant, klasse A, maart 2019, per 5 ton, in zakken, excl. btw: sterke prijzen, geen handel

Grootte 28 - 35 mm : 89,00 – 92,00 €/q
 
Grootte 35 – 45 mm : 58,00 – 61,00 €/q
 
Nederland
Markten worden gesteund door een geleidelijke bevestiging van een (erg) lage oogst in heel West-Europa. De prijzen zijn de laatste dagen een beetje veranderd, variërend van €25,00 tot €29,00/qt in industrierassen, €24,00 à €28,00/qt in zachte pulp rassen voor de binnenlandse versmarkt en zelfs lagere prijzen voor de export. Algemeen aanbod is nogal terughoudend, maar het opduiken van kwaliteitsproblemen (afnemende EPS, een toename in losheid) brengt balen op de markt en brengt sommige telers ertoe veldoutput te verkopen wegens het huidige prijsniveau. De oogst ontwikkelt zich, maar wordt teruggehouden door (te) droge condities (alweer) op sommige plaatsen.
 
PotatoNL overzicht: ook te zien op www.potatonl.com
 
 
Frankrijk
Ongewassen industrie-aardappelen, bulk, verkoopprijs, excl. btw, Noord-Seine, 24€/qt, min – 27max (avg) (RNM):

 
Duitsland
De oogst schiet op in de meeste Länder; of door regen, of door geïrrigeerd land. De laatste vroege gewassen worden deze week geoogst/geleverd. Op de versmarkt (Rijnland) bleven de prijzen voor stevige pulp onveranderd op 14 september op €28,00/qt, en op €26,00/qt voor zachte pulp. Voor vroege stevige pulp op het bedrijf (Rijnland) variëren de prijzen tussen de €11,00 en €12,00/qt per 25 kg zak (onveranderd). In vroege industrie-aardappelen (frites) blijven prijzen onveranderd, sterke markt. Verschillende vroege gewassen op €26,00/qt, Agria /Zorba op €28,00/qt (+€1), Fontane op €27,00/qt, en Innovator/Ivory Russet op €29,00/qt.   
Over het algemeen blijft de markt krap, met betere prijzen voor partijen met groter formaat en lengte (transfo), en veel balen van verschillende 'versmarkt'-rassen die voor verwerking gaan als de droge materie voldoende is.
 

*Er moet €1,00/a van deze prijzen afgetrokken worden voor de sorteerkosten

Groot Brittannië
Gemiddelde teeltprijs (alle markten) week 36: €25,65/qt.
De verpakkingsmarkten worden nog steeds gedeeltelijk voorzien van oude gewassen!
Groothandelsmarkten houden hoge prijzen voor frites (voor fish & chips winkels) tussen €27,50 en €33,75/qt (in zakken), terwijl de industrie Maris Piper koopt tussen de €22,20 en €26,65/qt afhankelijk van de kwaliteit.
De oogst is afgelopen week vooruit gegaan, maar met een lager dan normaal tempo, en met erg variërende opbrengsten. Telers laten de schil van de laatste kilo's (geïrrigeerd) nog een paar dagen uitharden, en hopen dat consequente regenval de bodemcondities verbeteren. Teeltuitval roept vragen en problemen op rond niet geïrrigeerde plots voor vatbare rassen.
 

Spanje
Lage oogst verwacht (bron: ministerie van landbouw via BTW); door overvloedige regens en lage temperaturen zijn de oogsten laag. Teelt is in vroeg gedaald met 25%, 15% in midden-vroeg, en 9% in laat. Spaanse teelt wordt geraamd 2,02 ton te halen, lager dan de 2,37 ton van vorig jaar. Dit is de laagste oogst sinds 2012.

Voor meer informatie:
FIWAP
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.