Henk van Doorne, Van Doorne Imex:

"Tegenwoordig gaat 90% van onze sla via luchtvracht weg"

Tholen - Veel Nederlandse slatelers hebben na de problemen met fusarium de brui gegeven aan de kasslateelt. Henk van Doorne van Van Doorne Imex uit 's-Gravenzande is één van de overblijvers, maar ziet ook geen oplossing voor het probleem. "Ik heb nu drie keer een grote proef gedaan en het werkt niets uit, dus ik heb een punt achter de proeven gezet. We hebben de problemen als telers ook zelf veroorzaakt. We moeten weer terug naar de ouderwetse wisselteeltwijze met af en toe een meloentje, paksoi of radijsje tussendoor."

"Maar ik ben maar een kleine jongen aan het worden hoor", haast de telende handelaar zich te zeggen. "Maar de exporteurs, vooral op de verre bestemmingen weten me nog wel te vinden. Vroeger verkocht ik nog wel aan de Nederlandse grootwinkelbedrijven, maar tegenwoordig gaat zo'n 90% van mijn sla weg via luchtvracht. Dat gaat dagelijks om zo'n 150 dozen. Vooral naar het Midden-Oosten, maar ook naar landen als Singapore, Maleisië, Hong Kong of de Verenigde Staten. Makkelijker is het er niet op geworden. Die lui daar weten soms eerder de dagprijzen dan ik dat weet, maar omdat wij fors inzetten op kwaliteit, komen ze toch vaak bij ons terug. Er zijn in het Midden-Oosten wel projecten met slateelt op water, maar die zitten nog in de ontwikkelingsfase. Niet alle soorten kunnen daar overleven en men is nog lang niet zelfvoorzienend, al trekt men daar hard aan."

"De Nederlandse overlevers hebben een prima zomer gehad, maar inmiddels is de vraag aan het wegzakken. Prijzen van de polysla lagen begin van de week nog rond de 33 cent, maar zijn nu gezakt en de prijs van de jumbosla fluctueert helemaal sterk. Het valt ook wel te verklaren, want er de natuur herstelt zich en de vollegrondstelers oogsten een product van goede kwaliteit. Daarbij gaan we richting oktober en dat is traditiegetrouw tot Sinterklaas een wat magere periode. Ik verwacht een redelijk sla-aanbod, ook uit de kas, dus het is even afwachten hoe we dat weg kunnen zetten."

Voor meer informatie:
Henk van Doorne
Van Doorne Imex
Noordlandseweg 60-62
2691 KM 's-Gravenzande
Tel: 0174-417989
Fax: 0174-417989
Mob: 06-26068284


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.