Miguel Gonzalez, MG Fruit:

"Oorzaak slechte ananasmarkt is me een raadsel"

Tholen - Op de ananasmarkt valt het momenteel niet mee. "Het loopt niet", verzucht Miguel Gonzalez van MG Fruit uit Barendrecht. "De markt is verzadigd en de oorzaak is me min of meer een raadsel. Natuurlijk is er gedurende de zomerperiode veel concurrentie van zomerfruit uit Zuid-Europa, maar dat is niet anders dan andere jaren."

"Nu was er in juni een groot aanbod als gevolg van de natural flowering. Daar volgt normaliter altijd een dip op in de aanvoer en een opleving van de markt. Nu gingen de prijzen ook even richting de 9/10 euro, maar bleef een grotere opleving uit. En waar iedereen in augustus een stabilisatie verwachtte, is de prijs sindsdien alleen maar naar beneden gegaan", vervolgt Miguel.

"Momenteel worden de kleinere maten verkocht voor 7 euro, maar ook voor 6 euro verkocht. De prijs van de grote maten ligt rond de 8,50 euro. Als je weet dat je met de huidige dollarkoers de ananas niet voor minder dan 8 euro hier krijgt, dan kost dat de handel momenteel veel geld, want ik ken niet veel serieuze exporteurs in Costa Rica die nu de handel in commissie sturen. Iedereen moet nu een vaste prijs betalen."

Als fundamentele oorzaak ziet hij echter een overaanbod - "Panama is ruim vertegenwoordig op de markt" - en versnippering op de markt. "Er zitten een hoop gelegenheidsimporteurs en exporteurs, zowel aan Costa Ricaanse als Nederlandse kant. Het is te hopen dat zij leren van deze marktsituatie. Niet voor niets hebben wij bij de start van MG Fruit bewust gekozen voor een smal, maar diep assortiment waarbij ananas en meloenen de hoofdmoot vormen."

"Kwalitatief is de ananas gelukkig prima in orde. Wellicht kan de beperktere beschikbaarheid van fruit de komende weken nog zorgen voor betere prijzen, maar ik besef me dat de wens hierbij de vader van de gedachte is", besluit Miguel.

Voor meer informatie:
Miguel Gonzalez
MG Fruit
Handelscentrum ZHZ 49-60
2991 LD Barendrecht
Tel: 0180-745470
Mob: 06-51267933
miguel@mgfruit.nl
www.mgfruit.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven