"Fruitteelt gaat komende 5 jaar sneller veranderen dan in de afgelopen 25"

Rien van Doorn, Fruitmasters en stuurgroep Fruitpact Rien van Doorn (59) uit Meteren is fruitteler, voorzitter van de raad van commissarissen van Fruitmasters en lid van de stuurgroep van het Fruitpact. “De fruitteelt gaat de komende vijf jaar sneller veranderen dan in de afgelopen vijfentwintig. Mijn passie in dat proces is rendement te brengen op het boerenerf.”

“De rassen waarmee de fruitteelt in de Betuwe nu nog het meeste verdient, kennen een forse prijsdruk. Het antwoord daarop moet zijn de zoektocht naar conceptrassen voort te zetten, want we zullen ons moeten onderscheiden. Met name uit Oost-Europa komt de concurrentie. Daar worden grote, professionele fruitteeltbedrijven opgezet. De fruitteler moet beslissen bij welke keten hij zich aansluit en voor welke markt hij wil leveren. Voor constante kwaliteit, uniformiteit en beschikbaarheid wil de consument een goede prijs betalen.

Iedere vernieuwing op fruitgebied krijgt in de komende jaren een eigenaar. Die zul je moeten betalen voor het concept. We hebben daarin een toekomst. Het zit hem niet in de schaalvergroting. Er is plaats voor kleinere ondernemingen die nichemarkten bedienen. Fruitmasters heeft een heldere keus gemaakt: het bedrijf gaat voor een breed aanbod in hard- en zachtfruit en een breed, internationaal klantenbestand. We willen exclusiviteit van rassen verwerven. Niet vanwege het veilingbedrijf, maar voor het blok aan leden dat erachter staat. Alles is gericht op rendement brengen op het boerenerf.

Het Fruitpact kan hierin de smeerolie zijn op gebied van innovatie en aanjagen van kennis en ondernemerschap. De combinatie van innovatie en toerisme moet de prachtige fruitteelt voor ons gebied kunnen behouden. En daarmee werkgelegenheid in alle ermee verbonden sectoren. De fruitteelt gaat de komende vijf jaar sneller veranderen dan in de afgelopen vijfentwintig.”

Bron: Nieuwsbrief Fruitpact

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.