GroentenFruit Huis pleit voor pre-clearance bij export VK​

Op initiatief van de ministeries van Buitenlandse Zaken, EZ en LNV sprak GroentenFruit Huis directeur Gert Mulder eerder deze week voor vertegenwoordigers van de EU lidstaten over de gevolgen van de Brexit. Met name het beeld van lege schappen en de oproep om voor Britse consumenten niet te vechten over voedselvoorziening, sprak tot de verbeelding.

 

Deze week brachten 27 vertegenwoordigers van EU-lidstaten, topambtenaren die de Europese Raad voorbereiden voor Brexit-aangelegenheden, een bezoek aan Nederland in het kader van de op handen zijnde Brexit. Tijdens een boottocht van de Berghaven in Hoek van Holland naar Hotel New York in Rotterdam, werden zij bijgepraat over voorbeelden uit de praktijk. Naast Stena Line, Daily Fresh Logistics en Havenbedrijf Rotterdam, kreeg GroentenFruit Huis de gelegenheid om meer te vertellen over de mogelijke gevolgen in de praktijk, in hun termen “Brexit on the ground”.

 

“Brexit staat veel dichter bij burgers dan menigeen denkt”, spiegelde Gert Mulder de aanwezigen voor. “Een harde Brexit zal ontegenzeggelijk leiden tot een geringere beschikbaarheid van groenten en fruit in het Verenigd Koninkrijk en daarmee lege schappen voor Britten.” Hij hield de aanwezigen voor dat de voedselvoorziening niet de inzet mag zijn van een politiek gevecht. Het hoeft niet erg te zijn dat er weer een grens komt. Aanvullende garanties voor groente en fruit zijn goed in te vullen. Oponthoud bij de grens is niet oplosbaar. Daarom pleit GroentenFruit Huis minimaal voor het invoeren van de zogenaamde ‘pre-clearance’ (onder strikte voorwaarden) waarbij grenscontroles tijdens het transport niet nodig zijn en dus vertraging aan de grens kan worden voorkomen. Zelfs in een zogenaamde no-deal scenario zou hier mee te werken zijn.

De gelegenheid om te spreken is een belangrijke stap in het lobby werk van GroentenFruit Huis. Medio oktober volgt een nieuwe informatiebijeenkomst voor leden om de stand van zaken door te nemen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven