Michel den Ouden, Purple Pride:

"Traditioneel betere kiloprijzen in de herfst zullen matig aubergineseizoen niet compenseren”

Tholen – De afgelopen weken werden er voor aubergines kiloprijzen genoteerd tot wel 2,5 euro de kilo. Niet zo gek voor de tijd van het jaar, aldus Michel den Ouden van PurplePride, maar wel hoog in vergelijking met de rest van het seizoen. “De dagen worden korter en dus dalen de producties. De markt wordt krapper en dus zijn de prijzen rond deze tijd van het jaar vaak beter. Ze zeggen weleens dat je juist in deze tijd van het jaar aubergines moeten telen, maar dat geldt eigenlijk wel voor meer vruchtgroenten.”

Of die betere prijzen de rest van het matige aubergineseizoen kunnen compenseren is nog maar de vraag. Michel betwijfelt het: “In het voorjaar stond de auberginemarkt lange tijd onder druk door een hoge aanvoer uit Spanje met lage prijzen tot gevolg. Vervolgens hebben we in de zomer ook een periode met hele lage prijzen gehad. Prijzen die we heel lang niet hebben gezien. Hoge zomerproducties en zulke lage middenprijzen zijn met de huidige producties niet meer in te halen.”

Belichtingsproef

Ondertussen staat straks de winter weer voor de deur en is Spanje ook weer aan de markt. De hoge volumes uit Spanje laten echter nog even op zich wachten. De bij Purple Pride aangesloten telers, 5 in totaal goed voor een areaal van 42 hectare en een marktaandeel van 40 procent van de Nederlandse aubergineproductie, telen door tot week 45. Dankzij een belichtingsproef bij aubergineteler De Jong in Dinteloord op 0,7 hectare zullen er net als afgelopen winter ook komende winter Nederlandse aubergines op de markt blijven. Uitbreiding van de proef is voorlopig niet aan de orde. “Wij kunnen nog voldoende leren en dus handhaven we de proef op dit oppervlak. Je wilt toch eerst een aantal jaren de belichte teelt in de winter goed in de vingers krijgen.”

Nieuwbouw en On the way to PlanetProof

Afgelopen seizoen nam het Nederlandse aubergine-areaal iets af. Bij Purple Pride komt daar voor 2019 5 hectare bij met dank aan nieuwbouw bij De Jong in Dinteloord. Daar zullen in december de planten de nieuwe kas in gaan. Een andere noviteit is dat sinds 13 september alle aangesloten telers bij Purple Pride beschikken over een PlanetProof certificering. “Een beweging vanuit de consument en de retail die alleen maar sterker zal worden. Purple Pride wil daarin vooroplopen, net als op duurzaamheidsgebied. Zo maken onze aangesloten telers werk van aardwarmte, houtstookinstallaties, het gebruik van restwater uit suikerbieten en in veel gevallen zelfs een combinatie van duurzaamheidsinitiatieven.”

Voor meer informatie:  
Purple Pride 
www.purplepride.nl 

Michel den Ouden
m.denouden@doorpartners.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.