Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ontevreden leden Agrico stappen naar Ondernemingskamer

Rond de 100 leden van Agrico stappen naar de rechter. De leden hebben zich verenigd in de Stichting Gedupeerde Leden van Agrico. Ze zijn het niet eens met het besluit van de coöperatie om eind 2010 de teelt en afzet van industrieaardappelen te verkopen aan Aviko Potato. Ze hebben op 30 oktober een enquêteprocedure aangespannen bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam. De akkerbouwers vinden het besluit in strijd met hun coöperatieve afzetbelang. Ook twijfelen ze aan de rechtmatige totstandkoming van het besluit en aan de rechtmatigheid van het besluit zelf.

Een gang naar de rechter is volgens de stichting nodig, omdat de raad van beheer van Agrico geen informatie wil geven omtrent de besluitvorming en de inhoud van het verkoopbesluit. Er is door de stichting een bezwarenbrief opgesteld en verzonden maar daar is vier maanden nog niet op gereageerd. In een enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer vindt onder meer een mondelinge behandeling plaats, waarbij beide partijen hun standpunten aan de rechter toelichten. Hierna neemt de rechter een besluit of er gegronde redenen zijn om aan het gevoerde beleid binnen de coöperatie te twijfelen.

De Ondernemingskamer is het rechterlijke orgaan van het gerechtshof Amsterdam, dat de taak heeft geschillen in Nederlandse vennootschappen en coöperaties te beoordelen en hier bindende uitspraken over te doen. Dit kunnen geschillen zijn tussen het bestuur, de raad van commissarissen, de aandeelhouders, leden of de werknemers. De Ondernemingskamer is bevoegd een besluit van ieder orgaan van de vennootschap of coöperatie te schorsen of nietig te verklaren. Buiten dat is zij ook bevoegd één of meerdere bestuurders of commissarissen te schorsen of zelfs te ontslaan uit hun functie. Indien dit van toepassing is kan de Ondernemingskamer tijdelijk één of meerdere bestuurders of commissarissen aanstellen ter vervanging. Daarnaast is de Ondernemingskamer bevoegd de statuten van de vennootschap tijdelijk te veranderen, tijdelijk aandelen over te dragen aan een beheerder en indien nodig zelfs de vennootschap te ontbinden

Bron: Boerderij Vandaag, Ondernemingskamer
Publicatiedatum: