Genetisch gemodificeerde tomaat voorkomt hart- en vaatziekten

Wetenschappers ontwikkelen een tomaat met een stof die de functie van goed cholesterol nabootst. De ontwikkelde tomaat bevat een nieuw gen dat het kleine eiwit 6F produceert. Dat eiwit doet het zelfde als ApoE-1, het belangrijkste eiwit uit HDL-cholesterol, de goede vorm van cholesterol die bloedvaten schoonhoudt van aangekoekt materiaal. Op die manier blijven de aderen gezond en vermindert de kans op hart- en vaatziekten.

Om het effect van de genetisch gemodificeerde tomaat te testen, schotelden de onderzoekers muizen een westers dieet voor, waarin tomaten met en zonder de nieuwe eigenschap waren verwerkt. Het bleek dat de muizen die de genetische gemodificeerde groente tot zich namen inderdaad minder dichtgeslibde aderen hadden.

Ook hadden de muizen minder last van ontstekingen in de bloedvaten, een belangrijk symptoom dat kan leiden tot hart –en vaatziekten. De onderzoekers stellen dat door de genetische toevoeging gezond eten nog gezonder kan worden.

Bron: NU.nl

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven