Spanje: knoflookmarkt tot stilstand

Mesa Nacional del Ajo waarschuwde dat de knoflookmarkt "duidelijk tot stilstand" lijkt te komen met een paar transacties tegen "zeer lage" prijzen. Uit de bijeenkomst die plaatsvond in Morata de Tajuña, Madrid, om de huidige situatie te analyseren, bleek dat de prijzen met 21,84% dalen.

De knoflookexportvolumes zijn ook gedaald in het eerste semester in de Europese Unie en elk ander land met uitzondering van Brazilië. Tevens daalden de gemiddelde prijzen van 2,50 euro in 2011 naar 1,90 euro per kilo voor de Europese markt en van 1,60 euro naar 1,10 euro voor markten buiten de EU. Mesa bevestigde dat de importvolumes zijn gedaald, zoals in het geval van Frankrijk, de belangrijkste leverancier in de EU. Zijn export naar Spanje is meer dan gehalveerd en de prijzen daalden van 1,74 euro in 2011 tot 1,16 euro in 2012. 

Mesa schrijft de huidige marktstagnatie toe aan de afname van de binnenlandse consumptie als resultaat van de recessie. Desondanks zijn er "tekenen van licht herstel" te zien, wanneer de markt de knoflook van vorige seizoenen tegen lage prijzen opneemt. Er wordt ook verwacht dat de hogere prijzen van de Chinese knoflook voor betere prijzen zal zorgen. Op dezelfde bijeenkomst kondigde de gemeente van Morata de Tajuña aan dat het zal zorgen voor steunmaatregelen voor de Spaanse knoflook.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.