"Juist in de zorg moet voedsel gezond zijn"

De tijd is rijp voor gezonde voeding in zorginstellingen. De maaltijd is het belangrijkste moment van de dag. In veel zorginstellingen is het echter op zijn best een lekker tussendoortje. Juist in de zorg moet voedsel goed en gezond zijn. Daarom slaan boeren en zorgverleners de handen ineen. In het Brabantse provinciehuis werd begin deze week de alliantie ‘Beter Eten, Beter Leven’ feestelijk ingeluid.

Zorgbudgetten verschuiven van nazorg naar voorzorg. Eten en drinken speelt een steeds belangrijkere rol bij het voorkomen en genezen van ziekten. Gezond leven is je prettig voelen. Een smakelijke maaltijd vergroot het sociale welzijn in zorginstellingen. Patiënten voelen zich beter in hun vel, omdat ze weer betrokken worden bij hun maaltijden. Dit zijn zo maar wat veelgehoorde redenen die vandaag weerklonken tijdens het congres.Als het aan Mariet Paes (directeur Provinciale Raad Gezondheid) ligt, is gezonde voeding in de zorg het thema van de toekomst. “Gezonde voeding raakt alle aspecten van ons dagelijks leven: gezondheid, samenzijn, natuur, economie, welzijn en welbevinden. Juist in de zorg moet voedsel gezond zijn. Daar hebben we telers bij nodig. Zo werken we samen aan een gezonde voedselketen.” Boerenvoorman Hans Huijbers (voorzitter ZLTO) reikt zorginstellingen de helpende hand. “Voeding is een onmisbare schakel in onze samenleving. Die samenleving ondergaat momenteel een enorme mentaliteitsmetamorfose. Welvaart staat niet langer op één, maar welzijn en welbevinden. De zorg gaat daarin mee. Het is dan ook niet gek dat we elkaar de hand schudden op het thema gezonde voeding.”

Zorginstellingen, patiënten, beleidsmakers, voedselverwerkers, dienstverleners en boeren verzamelden zich allemaal in het Brabantse provinciehuis. Onder luid hosannagejuich werd daar vandaag de Brabantse alliantie Beter Eten, Beter Leven (www.betereten.nl) van de kant geduwd. De alliantie biedt een podium voor iedereen die een steentje wil bijdragen aan het centrale thema: gezonde voedselketens in de zorg.

Dit Real Food Congres 2012 stond volop in het teken van gezonde voeding. Het tweede Real Food Conges in 2011 draaide om voedselverspilling. Streekproducten was het centrale thema van het eerste Real Food Congres in 2010. De jongste versie van deze congresreeks was een samenwerking van ZLTO, Provinciale Raad Gezondheid, Innovatienetwerk Agro & Groen, Provincie Noord-Brabant, Stichting Diverzio en 5 Sterrenregio Noordoost-Brabant.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.