Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderzoek VU Amsterdam

Sociale media-tijd leidt tot meer productiviteit

Wanneer werknemers met een kantoorbaan per uur drie minuten vrije tijd krijgen om even sociale media te bekijken, leidt dat tot meer productiviteit. Dit blijkt uit onderzoek van twee masterstudenten communicatiewetenschap aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, in opdracht van Website Promoten.

Sociale media kunnen een grote afleiding zijn en als stoorzender fungeren voor concentratie en motivatie. Niet alleen door het gebruik van de sociale media, maar ook doordat er voor en na gebruik aan wordt gedacht. Voor de werkgevers kunnen sociale media een probleem zijn.

Voor het onderzoek werd onder andere gekeken naar een groep van 162 werknemers - actief in onder andere ICT, IT, verzekeringen en hypotheken en de tijd die nodig was voor bepaalde taken en projecten. Het personeel werd gevraagd vragenlijsten in te vullen om onder andere motivatie, concentratie en gevoeligheid voor afleiding te meten. Ook hierbij werd de gehele groep in twee aparte groepen gesplitst: één groep mocht drie minuten per uur sociale media gebruiken, bij de andere groep was geen sprake van nieuwe regels.

Bij de mensen die een socialemediapauze van drie minuten per uur hadden, was er sprake van een stijging in productiviteit.

De twee masterstudenten, Martine Holman en Floris Veenendam, willen vervolgonderzoek doen om bijvoorbeeld te kijken of minder dan drie minuten social media-tijd per uur ook genoeg is voor een duidelijke stijging in productiviteit en of er verschillen zijn in verschillende branches. 
Publicatiedatum: