Erwin Callebaut, Starfruit:

"De papaja heeft een elitair karakter"

Tholen - Starfruit is gespecialiseerd in overzeese producten en exoten. De hoofddoelstelling is om de belangrijkste exoten en specialiteiten jaarrond beschikbaar te hebben. "Een van onze producten is de papaja. Het is een echte exoot en zit daarom al vanaf het begin in ons assortiment", vertelt Erwin Callebaut van Starfruit. "Ze worden voornamelijk geïmporteerd uit Brazilië en Ecuador. Andere exportlanden zijn Colombia, Maleisië, Ivoorkust, Ghana en Thailand. Het is een schitterende vrucht met een dieporanjekleurig vruchtvlees en een typische fijne smaak, die nog versterkt wordt als men er een paar druppels citroensap over sprenkelt. Papaja’s vinden hun weg naar de consument voornamelijk via de supermarkt en de gespecialiseerde groentewinkels."Erwin geeft aan dat de papaja's tegelijkertijd met de mango en avocado Europa veroverde. "Het verschil met de andere twee exoten is dat papaja's nogal kwetsbaar worden als ze rijp zijn. Ze moeten met de grootste omzichtigheid worden getransporteerd. Terwijl andere exoten al vrij snel per zeecontainer hierheen kwamen, werden papaja's lange tijd alleen per vliegtuig aangeleverd."

Gestage opmars

"Door het fruit vroeger te plukken, waardoor de vruchten groener, harder en minder kwetsbaar waren, begon men sinds half jaren 90 met aangepaste technieken ook papaja's per zeecontainer te verschepen. Door de lagere prijs steeg de verkoop aanzienlijk en het leek erop dat de papaja net als de mango aan een gestage opmars was begonnen. Al snel bleek echter dat, in tegenstelling tot mango's en avocados, de papaja's moeilijk narijpen. Papaja's per zee bleken minder rijp, minder smakelijk en veel gevoeliger aan ziektes en bederf. De vraag naar papaja's stagneerde, er ontstond overaanbod, lage prijzen en uiteindelijk stortte de papajamarkt per zeecontainer in elkaar."

"Vandaag de dag worden papaja’s worden weer voornamelijk per luchtvracht aangevoerd en vraag en aanbod zijn vrij stabiel. De prijzen blijven dan ook ongeveer op hetzelfde niveau en zijn enkel onderhavig aan wisselkoersschommelingen van de dollar en wijzigingen van de luchtvaarttarieven. Toch zien we tijdens de feestdagen een toenemende belangstelling naar deze exoot."

Elitair karakter

"De papaja heeft een sterk uitgesproken smaak, en valt hierdoor niet bij iedereen in de smaak. Door de hogere luchtvrachtkosten is het prijskaartje aanzienlijk hoger dan bij bijvoorbeeld een mango of een avocado. Hierdoor krijgt de papaja een elitair karakter en blijft een echte exoot, terwijl mango's en avocado's bijna deel uitmaken van ons normaal fruitassortiment", besluit hij.

Voor meer informatie:
Erwin Callebaut
Starfruit Company
Werkhuizenkaai 112-154
Brussel - België
Tel: + 32-022420876
Fax: + 32-022421208
www.star-fruit.eu

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.