Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oostenrijk: Spar verkoopt importproducten als regionaal

De Oostenrijkse supermarktketen Spar is schuldig bevonden aan nalatigheid door een rechtbank in Salzburg, nadat werd ontdekt dat het Egyptische perziken als "vers geplukt in Oostenrijk" verkocht - geschreven in grote letters, met een klein onderschrift van minder dan een millimeter groot, waarin stond "geïmporteerd uit Egypte". Spar werd ook betrapt op het verkopen van paprika's uit Spanje als "product van Oostenrijk".

De rechtbank hoorde dat de producten te koop werden aangeboden in een speciale aanbieding in april vorig jaar, waarvoor de supermarktketen pamfletten had gemaakt met daarop perziken en een rood-witte Oostenrijkse vlag en de woorden "start van het seizoen, vers geplukt in Oostenrijk". Maar in extreem kleine letters onder de grote kop, stonden de woorden: "van Egypte, klasse I".



Daarnaast verkocht Spar in november vorig jaar groene paprika's als "een product van Oostenrijk", hoewel op de verpakking in zeer kleine letters stond dat het uit Spanje kwam. De consumentenorganisatie VKI diende een officiële klacht in over de aanbiedingen en beweerde dat de supermarkt een systematische overtreder was – een bewering die de rechtbank enigszins overdreven vond.

Een woordvoerder van Spar zei dat het voor consumenten duidelijk had moeten zijn dat de in april verkochte perziken onmogelijk van Oostenrijk hadden kunnen zijn, omdat het nog niet het seizoen was – en dat het gebruik van de Oostenrijkse vlag gewoon een fout was tijdens het afdrukken. Maar de rechtbank wees deze verklaring af door te zeggen dat de slogan "vers geplukt in Oostenrijk" alleen al genoeg was om de consument de verkeerde indruk te geven.

Spar-woordvoerster Nicole Berkmann liet weten dat het bedrijf niet akkoord gaat met de beschuldigingen van 'frequent overtreder' en zei dat de perzikenklacht verwees naar een printfout in de pamfletten, die in Neder-Oostenrijk werden verspreid. En de verkeerd gelabelde paprika's werden slechts verkocht in één van de 1500 Sparwinkels: een winkel in Burgenland.

Source: salzburgtimes.at
Publicatiedatum: