Argentinië: Neuquén verwacht 20% daling in kersenoogst

Wegens temperatuurproblemen, verwachten producenten van de regio Neuquén een daling van ten minste 20% in de oogst van dit seizoen. Ondertussen wordt verwacht dat Chili, de grootste producent op het zuidelijk halfrond, zijn prestaties zal verbeteren. Hoewel de situatie niet als problematisch wordt omschreven, zoals voor appel- en peerproducenten, heeft de kersenproductie een fase bereikt waarin het last begint te krijgen van het verlies in winst. Althans, volgens enkele producenten uit Neuquén. In het specifieke geval van de kers voorzien producenten en technische adviseurs een daling van 20% in de productie wegens de temperatuur, die vroege bloei veroorzaakte.

Luis Franzán, producent met 3 hectares in Zuid-Valentina en 10 in Centennial, vertelde: "In ons geval is de oogstprognose goed, hoewel we andere gevallen kennen met oogstdalingen, zoals in Valle Medio, Mendoza en Chili. Er was een gebrek aan bestuiving tijdens de bloei en het is onduidelijk waardoor dat kwam. We denken dat het door het koude weer komt, dat resulteerde in weinig bijenactiviteit tijdens de bestuiving. Of door het gebrek aan wind in het geval van zelfbestuivende variëteiten en dit heeft ervoor gezorgd dat sommige planten weinig fruit geven."

Juan Carlos Pujó, landbouwkundige en adviseur voor kersenproducenten in de Altovallei, Valle Medio en Trelew liet weten: "Er is een afname van 20% en 50% in de kersenproductie en we onderzoeken of het komt door te weinig koude uren. We denken dat het grotendeels te wijten is aan de temperatuur." Hij zei dat het fenomeen het gevolg is van een probleem in de bijenbestuiving en dat de meeste variëteiten van de vallei zelfbestuivend zijn - "met een lichte bries zijn ze al bestoven." Pujó had het er over dat de meeste moderne producties van een hoge dichtheid met sprays als bescherming erg duur werden omdat het verwarmingssysteem met stookolie veel kost.

Verwachtingen
Pujó vertelde ook dat in Chili, de grootste kersenproducent van Zuid-Amerika, de productie vorig jaar bijna de 80 miljoen kg bereikte en dit jaar zou het bijna de 100 miljoen kg moeten bereiken. De visie van deze landbouwingenieur is in lijn met de voorspellingen van iQonsulting die werden gepubliceerd door Fresh Plaza. Volgens het adviesbureau zal de Chileense kersenexport met 11% toenemen en de 78.000 ton bereiken tijdens het seizoen 2012-2013. De voorspelling betekent een verdere stijging vergeleken met de 71.000 ton die werden verscheept tijdens 2011-2012, die op zijn beurt resulteerde in een groei van 23% vergeleken met dezelfde datum in het seizoen 2010-2011.

IQonsulting verwacht dat de export naar Azië dit jaar zal groeien en dat de Noord-Amerikaanse markt een stabieler volume kersen van Chili zal ontvangen. Ondertussen zal er in Europa een importdaling plaatsvinden, grotendeels vanwege de economische crisis daar.

Bron: La mañana de Neuquén


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.