Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voedsel uit 3D-printer komt eraan

Gebakjes, koekjes, brood en misschien in de verre toekomst wel vlees: voedsel uit een 3D-printer komt eraan. Onderzoekers bij TNO in Eindhoven zijn razend enthousiast over deze nieuwe methode van voedsel produceren. Tijdens de Food Inspiration Days in het Evoluon zijn vandaag en morgen demonstraties met de foodprinter.

Topkoks, maar ook levensmiddelenproducenten als Unilever, Aviko, Nestlé, Friesland Campina en Douwe Egberts, kijken met veel belangstelling naar deze ontwikkeling.

Geautomatiseerde slagroomspuit

"Printen doen we natuurlijk met inkt op papier. Ook wordt er in de maakindustrie al heel lang driedimensionaal geprint met plastics en metalen. Voedsel printen is nog relatief nieuw", zegt onderzoeker Kjeld van Bommel van TNO.

"Een 3D-printer is eigenlijk een geautomatiseerde slagroomspuit. Daarmee kun je, computergestuurd, bijvoorbeeld schuimpjes spuiten. Via een injectiespuit maak je, in dit geval, met een eiwit-suikermengsel je eigen ontwerp. En deze wandjes zijn zo dun. De vorm is zo complex. Dit kun je niet met de hand maken.

Biefstuk uit algen

Behalve dat je complexe ontwerpen kunt maken, zijn er ook andere voordelen. "Het aantal mensen op aarde groeit. We moeten gaan denken aan andere voedingsingrediënten: eiwitten uit algen bijvoorbeeld. Met koeien alleen red je het gewoon niet; dat is ook erg slecht voor het milieu. Voordat een biefstuk op je bord ligt, is er heel veel water en energie gaan inzitten om het te maken. Als je uit algen nou ook een biefstuk kunt maken, is dat beter voor milieu en kun je alle mensen op de wereld voeden. Een andere manier van voedsel produceren. Daar gaat het om", aldus Van Bommel.

Klik hier voor het volledige artikel op de website van de NOS



Publicatiedatum: