Voedsel uit 3D-printer komt eraan
Topkoks, maar ook levensmiddelenproducenten als Unilever, Aviko, Nestlé, Friesland Campina en Douwe Egberts, kijken met veel belangstelling naar deze ontwikkeling.
Geautomatiseerde slagroomspuit
"Printen doen we natuurlijk met inkt op papier. Ook wordt er in de maakindustrie al heel lang driedimensionaal geprint met plastics en metalen. Voedsel printen is nog relatief nieuw", zegt onderzoeker Kjeld van Bommel van TNO.
"Een 3D-printer is eigenlijk een geautomatiseerde slagroomspuit. Daarmee kun je, computergestuurd, bijvoorbeeld schuimpjes spuiten. Via een injectiespuit maak je, in dit geval, met een eiwit-suikermengsel je eigen ontwerp. En deze wandjes zijn zo dun. De vorm is zo complex. Dit kun je niet met de hand maken.
Biefstuk uit algen
Behalve dat je complexe ontwerpen kunt maken, zijn er ook andere voordelen. "Het aantal mensen op aarde groeit. We moeten gaan denken aan andere voedingsingrediënten: eiwitten uit algen bijvoorbeeld. Met koeien alleen red je het gewoon niet; dat is ook erg slecht voor het milieu. Voordat een biefstuk op je bord ligt, is er heel veel water en energie gaan inzitten om het te maken. Als je uit algen nou ook een biefstuk kunt maken, is dat beter voor milieu en kun je alle mensen op de wereld voeden. Een andere manier van voedsel produceren. Daar gaat het om", aldus Van Bommel.
Klik hier voor het volledige artikel op de website van de NOS