Kees van den Bosch van Freeland:

"Het lijkt wel of de mondiale (euro)crisis onze handel voorbijgaat"

Tholen - "De zomer in Nederland is eigenlijk vrij normaal verlopen met redelijk tot goed zomerweer", blikt vollegrondsgroentenexporteur Kees van den Bosch van Freeland in zijn nieuwsbrief terug. "Er zijn wel een aantal nattere en koudere perioden geweest, die tijdelijk voor tekorten van producten, zoals ijsbergsla en bloemkool hebben gezorgd. We hebben die tekorten goed kunnen opvangen door import uit Engeland, Polen, Duitsland en Zweden.""Freeland kan tevreden terugkijken op het afgelopen jaar. Qua omzet zijn
we weer gegroeid en met producten zoals prei, ijsbergsla, bloemkool, broccoli en Chinese kool behoren we tot de grootste exporteurs van Nederland. Vergeleken met vorig jaar was de vraag naar veel producten een stuk groter. Natuurlijk hadden we dit jaar geen last van de EHEC-crisis waar we vorig jaar mee te maken hebben
gehad, maar dat kan volgens ons niet de enige oorzaak zijn van de stijgende vraag. Het lijkt erop dat de mondiale crisis en de eurocrisis voorbijgaan aan onze handel. Mensen hebben blijkbaar altijd behoefte aan groente en fruit, of het nou crisis is of niet", zegt Kees.De extreem natte periode in het Verenigd Koninkrijk heeft de afgelopen weken gezorgd voor veel vraag naar ijsbergsla en kool. Kees verwacht dat dit ook dit seizoen nog zo zal blijven. "In Spanje is het weer in de nazomer extreem geweest, maar wat daar de gevolgen van zullen zijn voor onze branche is nu nog niet helemaal duidelijk. Spanje begint langzaam op de markt te komen met ijsbergsla, maar nog niet met al te beste kwaliteit. Dit blijft waarschijnlijk moeilijk tot het einde van het jaar - en zeker van medio november tot en met medio december, omdat er veel aanplant is weggespoeld."

De Noord-Europese aanvoer komt ook spoedig ten einde. Noord-Nederland stopt dit weekend. Zuid-Nederland gaat nog één à twee weken door. Duitsland heeft geen houdbare kwaliteit meer voor de export. Het Verenigd Koninkrijk heeft nog één week en Zweden stopt deze week al", somt de exporteur op. "Als de laatste sla vanuit Noord-Europa is geleverd, zullen de prijzen wel aantrekken."

Voor meer informatie:
Freeland bv
Nijbracht 126
7821 CE EMMEN
Tel 0591 670 570
Fax 0591 670 579
info@freeland.nl
www.freeland.nlPublicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.