Toch belangen in de knoop bij EFSA

Enkele Europese onderzoeksinstanties zijn niet goed omgegaan met belangenverstrengeling. Dat zegt de Europese Rekenkamer na onderzoek in opdracht van het Europees Parlement. De Rekenkamer deed onderzoek naar de EFSA -die de voedselveiligheid bewaakt - en de EMA - het Europees Geneesmiddelenbureau - dat onder meer over diergeneesmiddelen gaat. EFSA krijgt kritiek van de Rekenkamer, omdat er een aantal mensen uit de voedselindustrie in de raad van bestuur zitten. Ook heeft de organisatie in situaties, waarbij belangenverstrengeling kan optreden, niet eenduidig gehandeld.

Doorlichten

EMA heeft evenmin niet goed gehandeld bij het voorkomen van belangenverstrengeling. Beide organisaties moeten toekomstige bestuurskandidaten beter doorlichten, vindt de Rekenkamer. Het oordeel van de Rekenkamer gaat in tegen een eerder onderzoek van adviesbureau Ernst & Young. Daarin stond dat in het management en procedures van EFSA geen wijzigingen nodig waren.

Bron: Nieuwe Oogst

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.