Export verse groente en fruit in augustus achtergebleven

In de eerste acht maanden van 2012 is 4 procent minder verse groente en fruit van Nederlandse origine (exclusief uien en producten met industriële bestemming) uitgevoerd dan in dezelfde periode in 2011. In 2012 bedroeg de uitvoer 1.426 miljoen kg tegen 1.482 miljoen kg in 2011. In de maand augustus was de uitvoer 16 procent lager dan in augustus 2011, toen er duidelijk meer hard fruit en kasgroenten werden uitgevoerd.

Uit een vergelijking van januari t/m augustus 2012 met 2011 blijkt het volgende:

  • De uitvoer naar Duitsland is 2% gedaald, van 573 miljoen kg in 2011 naar 559 miljoen in 2012. Er is minder paprika, courgette, ijsbergsla en witte kool naar Duitsland gegaan, maar wel meer komkommer, hard fruit en aardbei.
  • De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk is met 10% afgenomen, van 232 naar 210 miljoen kg. Er is minder komkommer, paprika, tomaat, champignon, witte kool en aardbei naar het VK uitgevoerd maar wel meer aubergine, appel en ijsbergsla.
  • De uitvoer naar Rusland is met 26% gestegen, van 65 naar 81 miljoen kg. Er is meer peer, peen, aubergine en tomaat naar Rusland uitgevoerd, maar de uitvoer van appel, kool en paprika is lager uitgevallen.
  • De uitvoer naar Frankrijk is 9% gedaald van 84 naar 76 miljoen kg. Er is minder witte kool en glasgroente naar Frankrijk gegaan maar wel meer appel en ijsbergsla.
  • De uitvoer naar Zweden is met 7% afgenomen, van 78 naar 73 miljoen kg. Zweden heeft meer prei en appel uit Nederland ingevoerd maar minder tomaat.
  • De uitvoer naar Polen is met 24% gedaald van 57 naar 44 miljoen kg. Er is minder paprika, komkommer, tomaat, sla en appel naar Polen uitgevoerd. De uitvoer van peer is wel gestegen.


Er is dit jaar minder tomaat, paprika, witte kool, champignon, aubergine, rode kool, courgette en kropsla uitgevoerd. Van peer, appel, prei, ijsbergsla, aardbei, salanova sla en komkommer is juist meer export geweest dan vorig jaar.

Bron: Productschap Tuinbouw

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.