Herstel Filipijns marktaandeel sjalottensector

Sjalottentelers in de Filipijnen willen er alles aan doen om hun verloren marktaandeel in Azië weer te herstellen, zo laat de Vegetables Importers and Exporters Association, (VIEVA), weten. Vieva hoopt op overheidsassistentie bij het herstellen van het exportniveau. 'We willen het in 2013 weer terugbrengen naar 50 container per week,' zo liet Vieva voorzitter Leah Cruz weten.

De gebruikelijke bestemmingen voor de producten zijn Indonesië, Maleisië, Singapore en Hong Kong. Deze handel is echter afgenomen sinds 2006 toen importeurs hun eisen begonnen te verhogen. Zo verlangt Indonesië nu de GlobalGAP-certificering en heeft als gevolg hiervan het gebruik van bepaalde meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen gebannen. Een deel van deze gebannen producten worden echter nog steeds toegepast in de teelt op de Filipijnen.

Volgens Cruz bedroeg de export sinds september 2012 slechts 5.200 MT. In 2011 bedroeg de export 14.222 MT. Wegens de dalende vraag werden veel telers gedwongen om hun producten met verlies te verkopen. De prijzen daalden tot €0,47 per kilo, terwijl de telers eerder €1,49 per kilo kregen.

Vieva liet weten dat het Ministerie van Landbouw (DA) heeft aangeboden om de sjalot telers te hulp te schieten bij het verbeteren van hun teeltmethoden en het vergroten van hun oogst in een poging om de export naar de traditionele markten te herstellen en mogelijkerwijs uit te breiden naar nieuwe markten.

Het High Value Crop Development Program voerde een onderzoek uit naar de sjalot industrie. Hieruit bleek dat de productiviteit van sjalot producenten verhoogd kan worden door de toepassing van wetenschappelijke teeltmethoden, het aanbod van gesubsidieerde zaailingen en het vergroten van het areaal.

Bron: rappler.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.