totale schade pepper weevil bedraagt 4 miljoen

Telers, handelaren en verwerkers betalen deel van snuitkeverschade

Het Plantgezondheidsfonds wordt uitgerold naar de ondernemers in de glasgroenteketen. Zij gaan over 2013 een heffing betalen om vier ondernemers tegemoet te komen die afgelopen zomer door de vondst van de paprika snuitkever (Pepper Weevil) gedupeerd zijn. De ondernemers dragen zelf 50% van de schade. Het ministerie van EL&I compenseert 25% en het bedrijfsleven vergoedt eveneens 25% via het uit te werken PGF. In totaal is maximaal één miljoen euro nodig, waarvan glasgroentetelers gezamenlijk 625.000 euro betalen, handelaren en verwerkers van groenten en fruit 250.000 euro en telers van uitgangsmateriaal 75.000 euro.

Een voorstel hiertoe staat geagendeerd voor de commissie Voedingstuinbouw (23 oktober) en het bestuur (13 november) van het PT. Het fonds regelt een tegemoetkoming voor schade die ondernemers lijden na een aantasting met een quarantaine (waardig) organisme.

Eind juli zegden vertegenwoordigers van LTO Glaskracht en Frugi Venta in een overleg met het ministerie van EL&I toe om via het Plantgezondheidsfonds (PGF) bij te dragen aan een schadecompensatie. DPA en Plantum zijn later aangesloten.

Het PGF krijgt een uitwerking naar deelsectoren. Zo zijn zowel de financieringsaanspraken van gedupeerde ondernemers, als de inkomsten uit heffingen, per deelsector in te vullen. Naast de heffingen kunnen bijdragen uit Brussel en van de Rijksoverheid het fonds aanvullen. Overheid en bedrijfsleven zorgen met het PGF voor een structurele regeling voor schadevergoeding bij maatregelen die nodig zijn na de vondst van een q(-waardig) organisme. Dit omvat onder meer het gecontroleerd ruimen, afvoeren en vernietigen van gewas, geoogst product en eventueel substraat, eventuele voorgeschreven (gewas)handelingen en het schoonmaken en ontsmetten van de productielocatie.
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven