Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Veel mogelijkheden op Roemeense markt voor onze kwaliteitsproducten"

Vlaamse AGF-sector op prospectie in Boekarest

Vijf Vlaamse exportbedrijven en vijf veilingen trokken begin oktober samen met VLAM naar Boekarest voor een prospectiereis. De eerste dag omvatte een bezoek aan de vroegmarkt en een druk gevuld programma vol afspraken met Roemeense bedrijven. Tijdens de tweede dag werd het kruim van de supermarkten in Boekarest bezocht. Alle deelnemers aan deze contactdagen konden er vaststellen dat er nog veel mogelijkheden zijn op de Roemeense markt voor onze kwaliteitsproducten.



Met een oppervlakte van 238.000 km² is Roemenië zeven keer zo groot als België. De Roemeense bevolking bedraagt zo’n 21,5 miljoen inwoners maar kent een dalende trend. Ruim voor de toetreding van Roemenië tot de Europese Unie (1 januari 2007) was de Roemeense economie reeds in opmars. Na het toeslaan van de crisis in 2009 kon Roemenië pas in 2011 terug aanknopen met een economische groei. De Belgische groente- en fruitsector kon er tot dusver slechts beperkt van meegenieten. De uitgevoerde volumes blijven nog beperkt, al duidt de snelle groei van onze fruitexport wel op de mogelijkheden. Vooral na de toetreding tot de EU groeide onze fruitexport fors: van 555 ton in 2006 naar 13.296 ton vorig jaar. De export van verse groenten naar Roemenië daarentegen schommelde wat en zakte in 2011 terug tot een uitvoer van 662 ton.



Een contactdag kon bijgevolg niet uitblijven om deze markt beter te leren kennen. VLAM kon voor de organisatie rekenen op de ondersteuning van de plaatselijke vertegenwoordiging van Flanders Investment and Trade, die ook de contacten legde met de Roemeense bedrijven. De eerste dag stond een bezoek aan de vroegmarkt op de planning. De SU market is de grootste in Roemenië en bevoorraadt kopers uit het hele land. Hier werd duidelijk dat er veel Roemeens product werd verkocht, aangevuld met geïmporteerde producten uit Turkije, Spanje, Griekenland en Italië. De meest voorkomende producten waren look, ajuin, wortelen en aardappelen. Gedurende de rest van de dag konden de Vlaamse exporteurs kennismaken met een tiental Roemeense bedrijven.

Op de tweede dag stonden storechecks op de planning. De delegatie bracht een bezoek aan de groente- en fruitafdeling van Carrefour, Mega Image en Kaufland. Hierbij konden de exporteurs vaststellen dat de grootdistributie goed vertegenwoordigd is in Boekarest en dat de winkels een ruim groenten- en fruitassortiment aanbieden. Afsluitend stond een bezoek aan het bedrijf van de grootste importeur Alfredo Fresh op de planning.

Deze formule van contactdagen blijkt door de deelnemers fel gesmaakt omdat men in een korte tijd een goed beeld krijgt van de sector ter plaatse en omdat men op één dag verschillende handelscontacten kan leggen. De reacties bij de deelnemers waren bijgevolg eensluidend positief zodat VLAM met vertrouwen uitkijkt naar de contactdag in Boedapest (12-13 november). Het is nu afwachten of de contacten die vorige week gelegd zijn, ook effectief iets opleveren. Om die relaties warm te houden, ijvert VLAM momenteel om enkele aankopers naar België uit te nodigen.

Publicatiedatum: