Britse fruitteelt opgeschrikt door Aziatisch vliegje

De Britse fruitteelt is opgeschrikt door de komst van het Aziatische vliegje Drosophila Suzukii. Op percelen waar frambozen en bramen geteeld worden in het proefcentrum East Malling Research zijn onlangs 5 van deze vliegjes gevonden. 

De Drosophila Suzikii is slechts 2 à 3 mm groot en staat bekend om de desastreuze schade die zij heeft aangebracht aan zachtfruit zoals kersen, druiven, pruimen, perziken en tomaten in de Zuid-Europa en de Verenigde Staten. Afkomstig uit het zuidoosten van Azië werd het vliegje in 2008 ook in de Verenigde Staten gesignaleerd en zorgde hier voor 80% productieverlies bij de fruittelers. Een jaar later werd ze ook waargenomen in Italië en twee jaar geleden werd het minuscule insect gesignaleerd in Canada, Rusland, Frankrijk en Spanje. 


Normaal gesproken komen vliegen alleen op rottend fruit af, maar het speciale aan dit bruingele vliegje met zwarte strepen is dat ze juist op het fruit afkomt wanneer deze in ontwikkeling is. Het vrouwtje legt haar eitjes onder de huid van het fruit. Vervolgens zit het fruit vol larven en valt de vrucht van de boom nog voordat deze rijp is. 

Het vliegje verspreidt zich snel: een vrouwtje legt tot 60 eitjes per dag en in een jaar tijd kan ze uitgebreid zijn met 12 generaties. Inmiddels is gebleken dat wanneer de vliegjes eenmaal aanwezig zijn, het -tot nu toe- onmogelijk is om deze uit te roeien.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.