De vraag van groothandel en retail naar zoveel mogelijk gegevens over producten, neemt toe. Voor supermarkten is het belangrijk dat alle producten van goede kwaliteit zijn vanwege de houdbaarheid en omdat consumenten dat willen. Als een appel gevallen is, zie je soms pas veel later een slechte plek. Met de microspectrummeter kun je dat veel sneller constateren, legt accountmanager Ruud Niesen van Ocean Optics uit. “Een ander voordeel van de microspectrummeters is dat ze heel dicht bij het sample kunnen komen”, vult sales & marketingdirecteur Marco Snikkers aan.
De microspectrummeters worden gebruikt voor de analyse van onder meer vlees, groente, fruit en granen. Met het nabij infrarood licht (NIR) kunnen ook de gehaltes van stoffen als suiker, zetmeel, vochtgehalte en vezels worden bepaald. Snikkers: ”Ons bedrijf komt uit Florida en werkt daar ook voor Orangina. Die willen hele specifieke informatie over de smaak van de sinaasappels en daar kunnen de microspectrummeters in voorzien.”
Golflengtes
Een viewer meet het licht dat wordt gereflecteerd. Het licht dat niet wordt teruggekaatst, wordt dus geabsorbeerd. Op een computer is in een grafiek te zien welke golflengtes worden geabsorbeerd. Op de beurs was een laboratoriumopstelling te zien van een microspectrummeter met 4 halogeenlampen. In een productieomgeving kan de microspectrummeter in een zwarte box in de lijn worden geplaatst. Tijdens het meten liggen alle producten in een eigen cupje. Zo kunnen dan bijvoorbeeld 1000 appels per seconde worden gemeten. Niesen: “Het voordeel van gebruik van licht is dat het niet destructief én snel is. Met NIR kan niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant worden gemeten.”Aan de boom
Ocean Optics levert sinds dit jaar ook een kleinere versie, de STS, waarmee telers fruit kunnen beoordelen dat nog aan de boom hangt. Ze kunnen zo nagaan wanneer het beste moment is om het fruit te oogsten. Het apparaatje kan ook worden gebruikt voor bijvoorbeeld tomaten.Bron: EVMI