Gigi Ravelli plukt de eerste Kanzi
Gigi Ravelli: “An apple a day keeps the doctor away”
Ook Kanzi heeft dit jaar te leiden gehad onder de strenge vorst. "Dit heeft geleid tot 20% minder productie", vertelt Kampschoër. "Desalniettemin gaan we we komend seizoen wel positief tegemoet. De appelen zijn van een opvallende hoge kwaliteit met een kenmerkende goede hardheid."
Leonard Kampschoër
Kampschoër vertelt dat het areaal Kanzi jaarlijks toeneemt. "Dit is een gestage groei op Europees niveau. We zien dat de markt perspectief biedt voor Kanzi met als uiteindelijk resultaat een fatsoenlijke prijsvorming en stabiliteit voor onze telers."
De Kanzi is ontstaan uit een behoefte naar een appel waar een frisse en zoetzure smaak goed naar voren komt. In 1995 vond de eerste kruising plaats van de sappige Gala en de friszoete Braeburn. Hieruit is in 1997 de eerste Kanzi-appel geboren. De Kanzi-appel verenigt de beste eigenschappen van haar ouders, de bewezen appelrassen Braeburn en Gala. Kanzi is herkenbaar aan de typische rode blos, stevige bite en tintelfrisse, sappige smaak. Sinds 2006 is Kanzi verkrijgbaar in de supermarkten, groente- en fruitspeciaalzaken, de markt en bij de groothandel. Door het succes van de appel heeft Kanzi in de loop der jaren een enorme groei meegemaakt. De rode verleider komt van Nederlandse bodem. Alle Kanzi-appels die in Nederland te koop zijn, zijn gegroeid aan één van de 1,3 miljoen appelbomen, verspreid over de 238 boomgaarden in Nederland. Kanzi is van oktober tot en met mei in de supermarkt en betere speciaalzaken te koop.