Agrarisch protocol tussen EU en Marokko treedt in werking

Het agrarische protocol tussen de EU en Marokko is in werking getreden, de overeenkomst werd verworpen door FEPEX omdat het gaat om de liberalisering van Marokkaanse groente- en fruitexport naar de EU-markt.

Het protocol neemt de ad valoremrechten weg voor alle groenten en fruit, behalve voor tomaten, knoflook, komkommer, courgette, clementines en peren. Voor deze producten is de tariefbescherming ook lager dan in de vorige overeenkomst. De ad valoremrechten worden verlaagd door het instellen van tariefcontingenten met het nultarief en door verlagingen van de quota's, die voor tomaten 60% is en die 80% bedraagt voor clementines, voor onbeperkte hoeveelheden.

De overeenkomst doet nieuwe concessies voor de invoerprijzen van de producten: verlaagde toegangsprijzen en onbeperkte hoeveelheden, zoals in het geval van consumptiedruiven, abrikozen, perziken en nectarines. De overeenkomst die onlangs in werking trad, heeft een lang goedkeuringsproces achter de rug:
- 14 december 2009, de afronding van onderhandelingen door de Commissie, in opdracht van de Unie;
- 13 december 2010, ondertekening van de overeenkomst tussen de Raad en de Marokkaanse autoriteiten;
- 16 februari 2012, definitieve ratificatie van de overeenkomst door het Europees parlement.

Later, in juli, keurde de Europese Commissie uitvoeringsverordening nummer 701/2012 goed, die de wijziging van het invoerprijssysteem regelde. FEPEX verlangt deze hervorming om de quota's te respecteren die in de nieuwe overeenkomst werden vastgesteld. FEPEX zal ook de negatieve impact die de overeenkomst heeft op het productieve aspect van de sector, strikt nagaan. Dit vereist naleving van de vrijwaringsmaatregelen die in de overeenkomst staan.

Source: Fepex


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.