Francis Charlier, Lejeune:

"Belgische druivenproductie neemt af, maar zal altijd blijven"

Tholen - Belgische druiven staan bekend om hun goede smaak en kwaliteit. De teelt van deze speciale druiven vindt vooral plaats in het gebied ten oosten van Brussel. "Ondanks de heerlijke smaak merken we dat de productie en afzet van de Belgische druiven elk jaar weer daalt", vertelt Francis Charlier van Lejeune. Deze groothandel in Sint-Katelijne-Waver heeft een breed assortiment en het aanbod van deze druiven is één van hun specialiteiten. "De daling is vooral te wijten aan het feit dat de telers ouder worden en geen opvolging kunnen vinden. Daarnaast komen er natuurlijk meer en meer importdruiven die voor een lagere prijs worden vermarkt.""De echte top in Belgische druiven vond plaats rond de jaren 60/70. Na 1980 is dit gaan dalen en tot op de dag van vandaag is dat zichtbaar. Toch is het nog steeds een exclusief product en het wordt goed verkocht. We hebben hiervoor onze vaste cliënteel", vertelt de handelaar. "De kwaliteitsdruiven die we leveren, komen rechtstreeks van de teler. Dit werkt het beste, zo kunnen we de druiven topvers aanbieden."

Er zijn verschillende Belgische druivenvariëteiten, maar de beste is Leopold III. Deze worden verkocht aan echte kenners en vallen onder de topklasse. De prijs ligt ook het hele seizoen op een hoog niveau en komt niet onder de 18/19 euro. De belangrijkste maanden waarin de druiven worden geleverd zijn augustus/september en oktober."Ondanks de productiedaling verwacht Francis dat de Belgische druiven altijd zullen blijven. "Het wordt steeds minder, maar het is toch een product waar ons land bekend om staat. De smaak valt niet te evenaren en dit komt doordat de druiven onder constante temperatuur in kassen worden geteeld. Ze worden ook wel 'gestookte druiven' genoemd."Opendeurdagen

Groothandel Lejeune heeft op 27 en 28 oktober opendeurdagen in hun magazijn in Sint-Katelijne-Waver. Het volledige assortiment zal worden tentoongesteld. Daarnaast zullen ook presentaties, degustaties, kookdemonstraties en andere speciale acties plaatsvinden. U bent van harte welkom op 27 oktober van 13:00 tot 20:00 uur en op 28 oktober van 13:00 tot 18:00 uur.

Voor meer informatie:
Lejeune NV
Strijbroek 3 - magazijn 22/26
2860 Sint Katelijne Waver
T. + 32 (0)15 31 69 31
F. 32 (0)15 31 40 49
www.nvlejeune.be
info@nvlejeune.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.