VOG, VI.P Consortia en Laimburg onderzoekscentrum

60 jaar rassenonderzoek Zuid-TirolOp een collectieve stand op de Macfrut vierde de appelsector uit Zuid-Tirol het 60 jarig rassenonderzoek. In samenwerking met het Laimburg onderzoekscentrum voor Land- en Bosbouw maakten VOG en VI.P geschiedenis met rassen die de Zuid-Tiroolse appelen beroemd hebben gemaakt. Het ging dan zowel om de traditionele namen zoals Gala, Golden Delicious, Granny Smith, Fuji en Red Delicious als om de moderne soorten zoals Pink Lady, Modì, Rubens of de recentere Kanzi en Jazz.

Het verleden, heden en de toekomst van de Zuid-Tiroolse appelteeltsector stond op de vakbeurs in Cesena in de schijnwerpers. Er werd een panoramisch overzicht gegeven van meer dan 160 jaar jaar appelproductie in de regio. In 1850 werd deze activiteit serieus ontwikkeld in de valleien van Zuid-Tirol. Heden worden er meer dan 20 verschillende appelrassen geoogst in de provincie Bolzano. Er is een jaarlijkse opbrengst van 5 miljard appelen. Dit maakt Zuid-Tirol tot het belangrijkste appelteeltgebied in Europa.Bij de stand in Macfrut kregen bezoekers een voorproefje van de trends van de nabije toekomst en nieuws over onderzoeksdoelen voor de komende jaren. Walter Guerra, Pomologist aan het onderzoekscentrum Laimburg:

Hoe staat het ervoor met de appelteeltsector in Zuid-Tirol?
Sinds 1950 werden er elk decennium vier nieuwe variëteiten geïntroduceerd in Zuid-Tirol. Enkele hiervan worden niet langer geteeld, terwijl andere zoals Golden en Red Delicious, Gala, Braeburn, Granny Smith en Fuji de Zuid-Tiroolse appelproductie overnamen. Door de introductie van steeds betere natuurlijke mutanten kon het gebied deze variëteiten voortdurend verbeteren. Ook verspreiden we nieuwe appelsoorten met exclusieve commerciële strategieën:de zogenaamde beheerde rassen of Clubvariëteiten. Momenteel wordt er op 1.200 hectare Pink Lady, Kanzi, Jazz, Modì, Evelina en Rubens geproduceerd.

Hoe ziet u de toekomst en welke richtlijnen volgt u in uw experimenten en onderzoek naar nieuwe variëteiten?
Het SK Zuid-Tiroolse rasseninnovatieconsortium staat voortdurend in contact met 's werelds belangrijkste rasseninnovatieprogramma's. Onlangs hebben we een nieuw contract ondertekend met Enza voor de cultivatie van een recente variëteit uit Nieuw-Zeeland, die tijdens de volgende editie van Macfrut een belangrijke rol zal spelen bij onze stand. Kijkend naar de toekomst zal de ontwikkeling van de Zuid-Tiroolse appelsector gekoppeld worden aan bepaalde aspecten die we nauwkeurig volgen, zoals het testen van rassen met rood vruchtvlees, kleinere snackappelen en variëteiten die resistenter zijn tegen ziekten en daardoor milieuvriendelijker.

Voor meer informatie:
Lorenzo Minin, VOG, Italië
Tel: +39 059 7863894
Email: lorenzo.minin@fruitecom.it

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.