VS breekt tomatenakkoord Mexico

De Verenigde Staten hebben besloten een handelsverdrag over het importen van tomaten Mexico op te zeggen. Dat meldt het Amerikaanse persbureau Bloomberg. Met het besluit het 16-jaar oude handelsakkoord te verbreken, kiest de Amerikaans overheid de kant van telers in Florida. De Mexicaanse telers en de handelaren in groenten zijn fel tegen de beslissing.

Als het handelsakkoord verbroken is, kunnen de Verenigde Staten hogere importtarieven vragen. Daarmee ondervinden telers in Florida en andere staten minder concurrentie. In dit jaar van verkiezingen is dit vooral een politieke beslissing die niets met beleid te maken heeft, zeggen vertegenwoordigers van de Mexicaanse regering.

Minder stabiel

Grote inkopers zoals de supermarktketen Wal-Mart Stores willen dat het lage importtarief blijft bestaan. Zij vrezen dat de prijzen minder stabiel worden. Telersorganisaties in Florida zeggen dat het bestaande handelsakkoord niet meer van deze tijd is. 'Telers en hun arbeiders hebben lang genoeg geleden onder dit handelsverdrag.'


Bron: Nieuwe OogstPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.