Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
The Greenery reikt Nature Counts predicaat uit aan BakkerBio

Fotoreportage GreensParade-conferentie en festival in Barendrecht

Tholen - Dit weekend beleefde Barendrecht haar eerste editie van de GreensParade. Het evenement begon vrijdag 28 september met een businessconferentie waar de 3 O's (ondernemers, overheid en onderwijs) met als thema 'VerduurSAMEN'. De centrale vraag luidde hoe deze doelgroepen samen kunnen werken aan een gezonde, duurzame samenleving en hoe zij elkaar beter kunnen vinden in de lokale samenleving. Groentekok Frank Fol zorgde voor de culinaire aankleding.


Arie van der Linden

Eén van de sprekers op de conferentie was Arie van der Linden, directeur Kwaliteit en Milieu van The Greenery. Volgens Van der Linden is duurzaamheid niet meer weg te denken uit de samenleving en vragen afnemers ook steeds meer om duurzame producten. Van der Linden refereerde naar het convenant duurzame handel, waarmee handelsbedrijven en retailers met elkaar hebben afgesproken om verse groente en fruit uit Midden- en Zuid Amerika, Afrika en Azië in acht jaar tijd te verduurzamen. In 2020 moeten consumenten erop kunnen vertrouwen dat alle verse groente en fruit in de supermarkten duurzaam geproduceerd is.


Paneldiscussie

"Wanneer er geld verdiend wordt, is het altijd makkelijker praten over duurzaamheid, dan wanneer dat niet het geval is. Daarom moet er altijd wel een 'level playing field' zijn. Maar duurzaamheid hoeft echt niet altijd veel geld te kosten", hield Van der Linden de aanwezigen voor. Directievoorzitter René de Beer van Rabobank Ridderkerk Midden-IJsselmonde gaf aan dat duurzaamheid één van de aspecten is die bij gesprekken over bedrijfsfinanciering aan de orde komt. "Wat wij ondernemers voorhouden is, dat ze niet aan duurzaamheid moeten doen, maar de dingen die ze doen, duurzaam doen."


V.l.n.r: Peter Vermeulen, Theo Ammerlaan (juryleden Nature Counts), Wridzer en Jan-Willem Bakker (BioBakker VOF) en Arie van der Linden (directeur Kwaliteit & Milieu The Greenery).

The Greenery maakte van de gelegenheid gebruik om het 18e Nature Counts-certificaat uit te reiken aan een teler. Het certificaat wordt uitgereikt aan telers, waarvan de teelt- en productiemethoden is aantoonbaar duurzamer zijn dan bij traditionele teeltmethoden in het desbetreffend vakgebied. Alleen producten die bewezen succesvol zijn, komen in aanmerking voor het predicaat. Dit keer werd het predicaat toegekend aan BakkerBio, een biologisch teeltbedrijf van onder meer bloemkool, aardappelen, knolselderij en granen.

BakkerBio is een biologisch bedrijf dat zich richt op het sluiten van de mineralenkringloop binnen zijn bedrijf met de focus op een gezonde, levende bodem. Door de grond bijna jaarrond te beplanten met gewassen en groenbemesters
heeft het bodemleven altijd voldoende voeding. Dankzij vaste rijpaden en zo min mogelijk te ploegen, zorgt BakkerBio voor een onverstoord bodemleven. Dit resulteert in een optimale bodemstructuur, een natuurlijke groei van planten en een betere vastlegging van meststoffen; er wordt 20% minder mest gebruikt. Daarnaast is de teler voor 50% zelfvoorzienend in haar bemesting en streeft hiermee naar het sluiten van de mineralenkringloop. Het grootste gedeelte van de mest komt van zijn biologische Charlois koeien die grazen in het nabijgelegen Nationaal park Lauwersmeer. Door enerzijds minder stikstof te gebruiken en anderzijds minder te
transporten, wordt CO2-reductie gerealiseerd. Naast het feit dat BakkerBio op het gebied van bodembeheer een stap verder gaat dan andere telers in zijn vakgebied, is deze biologische teler actief binnen het netwerk BoerenKlimaat. Hier werken zestien landbouwbedrijven samen met Wageningen Universiteit en Research Centre (Wageningen UR) en Louis Bolk Instituut aan een klimaatneutrale bedrijfsvoering.



Op zaterdag vond op het terrein van HillFresh in Barendrecht het GreensParade Festival plaats. Initiatiefnemer en voorzitter van de Stichting GreensParade omschreef het festival als volgt: " een festival voor iedereen die met gezond eten, duurzaam ondernemen en het groene leven te maken heeft en waar van alles gebeurt, waar mensen en organisaties worden samengebracht en in beweging gezet. Het festival moet een traditie worden die wordt geborgd in de Barendrechtse, Albrandswaardse en Ridderkerkse samenleving. Kortom: een jaarlijks terugkerend evenement waar een ieder trots op kan zijn."



Klik hier voor de fotoreportage; met dank aan Joost Rouwhorst