Belonende opslagtechnologie voor fruittelers

SRS Frigadon heeft de afgelopen zes jaar een enorm succes bereikt in de levering van koelsystemen die gebruikmaken van Hycool koudedragers samen met de unieke 'BTL' Blow Through-spoelen aan Amerikaanse en Britse fruittelers. De resultaten bij fruittelers waren lonend: een toenemende vraag naar hun voorraad van appelen en peren van de leidende supermarkten.

In samenwerking met Storage Control Systems Inc (SCS) uit Michigan USA en International Controlled Atmosphere Ltd (ICA) biedt de Britse SRS Frigadon totale turn-key gasdichte koelcellen en distributiecentra die de telers in staat stellen groenten en fruit het hele jaar door in de juiste conditie te houden. Geavanceerde controlesystemen laten hen toe de condities te beheren en ze aan te passen aan de beste temperatuurgraad.Fruitteeltbedrijven zoals Lake Breeze in de Verenigde Staten en Mansfield's Fruit Farms (Mansfield's is de grootste appelteler in het Verenigd Koninkrijk) hebben goede ervaringen met de SRS (Secondary Refrigerant Systems ofwel secundaire koelmiddelsystemen) die in de Frigadonsystemen zitten. Het systeem gebruikt Hycool kaliumformiaat koudedragers (niet glycol) en het SRS 'Blow Through'-spoelen is economisch en heeft een lager energieverbruik vergeleken met traditionele koelsystemen.

Klanten verwachten dat wanneer ze de appelen kopen, ze zelfs na elf maanden na de pluk, nog fris en rooskleurig zijn. De oplossing voor het handhaven van fruit in een uitstekende kwaliteit zijn de Hycoolvloeistoffen, die met hun hoge volumetrische efficiëntie een minimale energieconsumptie verzekeren. De snelle verwijdering van de productveldwarmte, die bereikt wordt door het gebruik van de circulerende warmteoverdrachtsvloeistof Hycool, is de sleutel tot lange termijnbewaring van de kwaliteit en smaak van het fruit.

De behoefte aan een ter-plaatse-stikstof groeit in vele sectoren. Nitrogeen kan een gecontroleerde atmosfeer creëren, maar kan ook gebruikt worden als anti-oxidant voor het spoelen of andere toepassingen. Een luchtdichte ruimte is essentieel voor een goede bewaring onder een gecontroleerde atmosfeer van groenten en fruit en in het bijzonder ultra-lage zuurstofomgevingen.

Lage energieconsumptie is cruciaal voor de langetermijnopslag van fruit en dit wordt gedeeltelijk bereikt door het gebruik van de 'OCD'-methode (Off Cycle Defrost), de opslag van appelen bij +2ºC. Dit proces laat de vloeistoftemperatuur stijgen, waardoor het ijs effectief van binnenin smelt met een minimale verstoring van de reeds bestaande temperatuur en de vochtigheidsbalans.


Frigadon FWC 3000(S)9 Twin Condensor - roestvrij staal koelsysteem voor Hycoolvloeistoffen

Er zijn verder in het Verenigd Koninkrijk veel installaties die bij lagere temperaturen van -0,5ºC werken voor de langetermijnopslag van peren. Deze werken op hetzelfde principe als het Frigadon 'OCD'-systeem. Omdat deze secundaire koelsystemen op een zeer klein temperatuurverschil werken (de temperatuur van de Hycoolvloeistoffen ligt op -4ºC/0ºC), werken de BTL-spoelen zonder de risico's van ijsvorming die vaak geassocieerd worden met de meer conventionele koelsystemen. IJs op de spoelen betekent minder efficiëntie en hogere energiekosten. Het onderhoud van de SRS kost weinig, vergeleken met de complexe DX, NH3 en CO2.

Hycool®, de warmtegeleidende vloeistof met zijn lage viscositeit en thermodynamische mogelijkheden heeft een uitstekend milieuprofiel. Het ODP (Ozone Depleting Potential ofwel ozonafbrekend vermogen) staat op nul en de waarde van de ecologische impact GWP (Global Warming Potential) is ook nul. Als erkenning van de globale milieuproblemen en de toenemende vraag naar nul klimatologische impact, kunnen deze SRS Frigadonkoelmachines worden geleverd met de natuurlijke koelmiddelen R1270/R290 - primaire koelgassen op koolwaterstof.

Naast het feit dat deze SRS-techniek de energieconsumptie minimaliseert, stelt het telers ook in staat hun appelen en peren zo te handhaven dat ze worden vergeleken met natuurlijk vers geoogst fruit. Deze 'gecontroleerde atmosfeer'-systemen, de SRS Frigadonkoelers, Hycoolvloeistoffen en BTL-spoelen, worden aangeboden door bedrijven zoals AEG, Rochester New York State, SCS uit Sparta USA, Versatile Refrigeration in Vancouver, Canada en ICA uit Paddock Wood UK.

Voor meer informatie:
SRS Frigadon
Tel: +44 1789 450 982
www.srs-frigadon.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.