Hoge aardappelprijzen in de EU

Een rijkelijke oogst zorgde vorig jaar voor lage aardappelprijzen en lage opbrengsten voor de aardappeltelers. Als reactie hierop hebben de telers in veel delen van Europa de aardappelteelt in 2012 ingekrompen. Inmiddels wijst zich uit dat ook de oogstopbrengsten hier en daar lager uit zijn gevallen dan in 2011. Vooral in het westen van de EU is hier door weersomstandigheden sprake van.
 
In België en Groot-Brittannië, maar ook in Zuid-Europa en op de Balkan is er inmiddels al sprake van tekorten. Dit zorgt voor vraag naar aardappelen uit Duitsland, waar de oogstdaling vergeleken bij vorig jaar niet zo heel erg groot uit zal vallen. Deze uit het buitenland komende impulsen tonen nu al hun effect. Vooral de koersen voor frituuraardappelen zijn veel hoger dan een jaar geleden. Ze hebben inmiddels zelfs de prijzen van consumptieaardappelen overtroffen.
 
De spanning op de aardappelmarkt zou ook na de opslagperiode nog voort kunnen duren. Dan zal de vraagontwikkeling namelijk de koers bepalen.
 
 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.