Onderzoek TU Eindhoven:

"Algoritmes van houdbaar werken niet voor vers"

"De gebruikte algoritmes in de logistieke retailketen zijn niet of nauwelijks ontworpen voor versproducten. Maar aangezien versproducten steeds belangrijker worden in het assortiment, ligt hier veel potentie." Dat stelt Bart van Gessel. Hij onderzocht voor zijn afstudeeropdracht aan de TU Eindhoven voor de supermarktketen SPAR in hoeverre een Order Adjustment Strategy zinvol is voor de winkelbevoorrading van versproducten.

Uit het onderzoek van Van Gessel blijkt met name dat men bij het bestelproces van vers geen rekening houdt met de kwaliteit van de voorraad. Vaak worden bestelbeslissingen genomen op basis van het aantal stuks, maar dit leidt voor versproducten niet altijd tot de optimale bestelhoeveelheid.

De meeste voorraadmodellen uit de literatuur gaan uit van een bekende leeftijdsverdeling van de voorraad op het moment van bestellen. Deze informatie is in de praktijk vaak niet voorhanden en in de bestelsystemen verwerkt. Kassasystemen registreren vaak alleen op productniveau en niet op itemniveau. Er wordt dus niet geregistreerd of het product met één dag houdbaarheid of zes dagen houdbaarheid de winkel verlaat. Hierdoor is de leeftijdsverdeling van de voorraad in de winkel onbekend.

"Op het niveau van het distributiecentrum is de leeftijdsregistratie van de voorraad er dankzij GS1 Databar vaak al wel. Wanneer de THT-datum van alle producten in de winkel zichtbaar is én verwerkt is in systemen, dan weet je nog steeds niet wat je precies gaat derven, maar je bent wel in staat om hiervan een goede schatting te maken. En dat is al een stap vooruit in de bestelbeslissing", aldus Van Gessel.

Bron: Logistiek

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.