Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
zonnige stemming op nationaal ketenevent

Fotoreportage Aardappeldemodag



Tholen - Op het terrein van de PPO-locatie in Westmaas vond woensdag 22 augustus de Aardappeldemodag plaats. De Aardappeldemodag is ontstaan in 2001 als een door Nedato B.V. georganiseerde relatiedag en is uitgegroeid tot een nationaal ketenevenement met internationale belangstelling. Organisator Marcel Tramper schatte het aantal bezoekers gisteren aan het eind van de dag rond de 6.000.


 
Tijdens de aardappeldemodag stond er een flink mechanisatiepark op de bezoekers te wachten, vonden er rooidemonstraties plaats, werden een viertal lezingen gehouden en konden de aardappeldemovelden worden bezocht. Het aantal exposanten bedroeg dit jaar 130 en met dit recordaantal deelnemers was het evenement volgeboekt. Opvallend tijdens dit evenement is dat de gehele keten, van teelt tot afzet en toeleveranciers, aanwezig was.


 
Volgens deelnemers was dit ook verreweg de 'droogste' editie sinds jaren en er waren dan ook een keer geen laarzen nodig om het land op te gaan. Ook de goede stemming viel dit jaar op en dat was na het moeizame vorige aardappeljaar toch wel een verademing. Voldoende ingrediƫnten voor de bezoekers om bij te praten over het thema van dit jaar: 'duurzaam naar een topopbrengst'.

Geert Staring, algemeen directeur van Breeders Trust, hield een lezing met de titel 'Bij duurzaamheid past geen piraterij'. Breeders Trust werd in 2008 opgericht door negen pootaardappelkweekbedrijven uit Duitsland, Nederland, Frankrijk en Denemarken, namelijk Agrico, C. Meijer, Danespo, Europlant, Germicopa, HZPC, KWS Potato, Norika en Solana. Breeders Trust ondersteunt de deelnemende bedrijven waar het gaat om de opvolging en handhaving van het kwekersrecht en het uitbannen van illegale productie en handel van uitgangsmateriaal.



Staring lichtte met een vijftal praktijkcases de werkwijze van Breeders Trust toe. Eind vorig jaar kwam Breeders Trust de illegale productie van en handel in Agria's op het spoor op Goeree Overflakkee. Staring noemde het winst dat er momenteel veel sociale controle is van bedrijven onderling. Wel gaf hij aan niet te zullen nalaten hard op te treden, wanneer opnieuw bedrijven de zaak belazeren.
 
Ook AGF.nl en Primeur waren aanwezig op de aardappeldemodag en maakten de volgende fotoreportage van de handelgerelateerde standhouders