ING verwacht stagnatie in de horeca in 2012

In tegenstelling tot de afgelopen jaren heeft de horeca zich in 2011 goed ontwikkeld, de afzet nam met ruim 2% toe. Vrijwel alle branches hebben een forse groei laten zien. Cafés wisten als enige niet te profiteren van het lichte herstel van de Nederlandse economie. Onder invloed van de verslechtering van de economische situatie wordt in 2012 stagnatie verwacht. Alleen de hotellerie kan mogelijk een kleine groei laten zien. Dat stelt het ING Economisch Bureau in een analyse.

Mede onder invloed van het lichte herstel van de economie wist de horeca zich in de eerste helft van 2011 zeer goed te ontwikkelen met gemiddeld 4% volumegroei. Door de toenemende werkloosheid en de dalende koopkracht werd deze goede start in de tweede helft van dit jaar getemperd. Aangezien Nederlandse consumenten komend jaar naar verwachting minder besteden, komt de horeca in het nauw te zitten.

Cafetaria’s presteren boven gemiddeld

Cafetaria’s en ijssalons hebben in 2011 een sterke groei laten zien. Over het hele jaar neemt het volume waarschijnlijk met ruim 3,5% toe. Er was in het afgelopen jaar ook nog ruimte voor prijsstijging waardoor de omzet circa 6,5% hoger zal liggen dan in 2010. De negatieve effecten van de terugvallende consumentenbestedingen zullen helaas ook niet voorbij gaan aan deze branche waardoor er stagnatie zal optreden in 2012.

Na groei treedt stagnatie op voor restaurants

Over heel 2011 nemen de afzet en de omzet naar verwachting met respectievelijk meer dan 2% en circa 4,5% toe. In tegenstelling tot de cafésector vereffenen restaurants het teruggelopen volume over het algemeen niet door prijsverhogingen. Het voordeel is dat restauranteigenaren de afzet minder sterk zagen teruglopen dan caféhouders. Hier staat wel tegenover dat mede hierdoor de winsten van restaurants fors onder druk zijn komen te staan. Toch is het aantal restaurants niet teruggelopen maar juist toegenomen. Op termijn zal deze ongezonde ontwikkeling er toe leiden dat steeds meer restauranteigenaren hun activiteiten zullen moeten staken. Voor 2012 wordt stagnatie verwacht. De omzetgroei wordt gerealiseerd door een verhoging van de prijzen, die vooral nodig is om de kosten te dekken.

Bedrijfsresultaat uitgehold

Ondanks de positieve ontwikkelingen in 2011 staat de horeca er structureel niet goed voor. De horeca-afzet daalde de laatste tien jaar met 20% terwijl het aantal werknemers juist steeg. Hierdoor is het bedrijfsresultaat uitgehold met een toenemend aantal faillissementen als gevolg.

Bron: ING Economisch Bureau

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.