Erik Bongaerts, Paul van de Kruijs en Leon van den Hombergh:

"Stevig fundament gelegd voor tweede fase Frankort & Koning"

Tholen - Het nieuws dat Frankort & Koning een overeenstemming heeft bereikt met Total Produce over de overdracht van 50% van de aandelen, kwam voor veel mensen in de AGF-handel als een verrassing. Toch is er volgens de dagelijkse directie van Frankort & Koning - Erik Bongaerts, Paul van de Kruijs en Leon van den Hombergh - niemand die het een vreemde stap vindt. "Deze alliantie is geboren uit kracht, waarbij de bloedgroepen van beide bedrijven dicht bij elkaar blijken te liggen."


Erik Bongaerts, Paul van de Kruijs en Leon van den Hombergh

Oprichters Martin Frankort en Theo Koning droegen hun operationele activiteiten vier jaar geleden al over aan de nieuwe generatie met Leon als commercieel directeur, Erik als operationeel directeur en Paul als financieel directeur. In de nieuwe structuur blijven de oprichters een rol spelen als zogeheten 'non-executives', aangevuld met non-executives van de zijde van Total Produce. "In deze nieuwe structuur blijven Martin en Theo dichterbij de basis dan in de functie van commissaris. We hebben allemaal een gelijk percentage van de aandelen verkocht", legt Paul uit.

Total Produce ging bij deze deelname in Frankort & Koning niet over één nacht ijs. De eerste contacten kwamen tijdens de Fruit Logistica in Berlijn tot stand, maar Paul van de Kruijs heeft als financieel directeur van dochterbedrijf ASF Holland al langer met de Ierse AGF-gigant te maken. Al in april 2009 nam Total Produce immers 50% van de aandelen van ASF over. Volgens Erik was de overname van de helft van de aandelen voor Frankort en Koning geen pure noodzaak. "Maar we leggen zo wel een stevig fundament voor de tweede fase van onze organisatie, waarbij we geheel zelfstandig blijven opereren."

Volgens commercieel directeur Leon van den Hombergh, die al twintig jaar bij Frankort & Koning werkt, zijn Total Produce en Frankort & Koning zeker complementair aan elkaar. "Vanouds zijn wij een grote speler in de Hollandse groente-export. Pas in 2004 zijn we gestart met onze importactiviteiten. Die zijn inmiddels ver ontwikkeld, maar er valt nog veel meer uit te halen. Daarbij is de input van Total Produce van harte welkom."

In tegenstelling tot veel andere handelshuizen, is Frankort & Koning niet gelieerd aan een telersvereniging. Leon ervaart dit louter als een voordeel. "Met een telersvereniging achter je moet je vermarkten wat er geproduceerd wordt. Wij werken wel nauw samen met telersverenigingen, maar kunnen wel op vraag inkopen. Dan kun je de supermarkten uiteindelijk veel directer bedienen. Retailers hebben steeds meer eisen en dan mag de kwaliteit geen issue zijn."

Ook voor Frankort & Koning was 2011 een zwaar jaar, niet in het minst ontstaan door de EHEC-crisis. "Maar je ziet dat we door spreiding van onze markten en producten wel weerbaarder zijn dan menig ander handelshuis. We werken met zoveel mogelijk pilaren onder het resultaat met een gezonde mix qua klanttypes en productgroepen. Die spreiding geeft ons een voorsprong op de concurrentie", zegt Leon. "Zo hebben we volumetechnisch dit jaar wel een groei weten te realiseren en dat vind ik een hele prestatie."

Plannen voor de toekomst zijn er volop. Zo wordt momenteel met ZON onderhandeld over de huur van een nieuw te bouwen pand op Freshpark Venlo. De directie ziet de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet. "We zijn alle drie jonge veertigers, dus we kunnen er nog even tegenaan", lacht Erik. "We hebben een gemotiveerd team medewerkers van 160 medewerkers in Venlo, Düsseldorf, Krakau, Barcelona, Maasdijk en Tunbridge Wells. Zij vormen de kracht van ons bedrijf."

Voor meer informatie
Leon van den Hombergh
Frankort & Koning
Venrayseweg 126
5928 RH Venlo
Tel: +31 (077) 389 72 72
Fax: +31 (077) 382 61 34
www.frankort.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.