Ketenverantwoordelijkheid centraal in convenant Jumbo en IVW

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) en Jumbo Supermarkten hebben op 20 december een convenant afgesloten. In het convenant zijn gezamenlijke afspraken vastgelegd over de ketenverantwoordelijkheid van Jumbo op het gebied van regelgeving voor transport. Jumbo zegt met dit convenant toe dat het zelf de regelgeving borgt op het gebied van Arbeidstijdenbesluit vervoer, de Wet wegvervoer goederen en de Wet vervoer gevaarlijke stoffen. Hiervoor worden diverse afspraken gemaakt en vindt er een regelmatige, zorgvuldige en adequate uitwisseling van informatie tussen de partijen plaats. Dit gebeurt onder meer aan de hand van een kwaliteitssysteem, waarin de inzet van chauffeurs wordt geregistreerd op gereden en gewerkte uren. Met dit convenant neemt het bedrijf niet alleen verantwoordelijkheid voor naleving voor het eigen vervoer, maar ook bij de inzet van andere vervoerders.

Jumbo wil met het convenant een duidelijk signaal afgeven dat het bedrijf daadwerkelijk de verantwoordelijkheid neemt op gebied van logistiek. Jumbo vindt het voor de veiligheid van de medewerkers en ook de andere medeweggebruikers belangrijk dat wet- en regelgeving op de juiste manier wordt nagevolgd. Het kwaliteitssysteem dat het bedrijf samen met de IVW opzet, levert hier een bijdrage aan.

Jumbo Supermarkten is de afgelopen jaren zeer snel uitgebreid. Het familiebedrijf is uitgegroeid tot één van de meest gewaardeerde supermarktketens van Nederland. Door de overname van Super de Boer in 2009 en C1000 in 2011, is Jumbo het tweede supermarktbedrijf van Nederland geworden. Om voor een convenant in aanmerking te komen, moet een bedrijf voldoen aan verschillende criteria. Het belangrijkste is dat het bedrijf aantoonbaar gemotiveerd is om de risico’s te beheersen en dit uitstraalt naar de medewerkers. Verder moeten de beheersmaatregelen voor veiligheid, kwaliteit en interne controle goed zijn en de resultaten bij eerdere inspecties op orde.

De IVW wil met het afsluiten van convenanten bedrijven tot een kwalitatief hoogwaardige bedrijfsvoering stimuleren en het terugdringen van risico’s bevorderen, terwijl de inspectie zich meer kan richten op vervoerders die een laag nalevingsniveau hebben. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.