Jaaroverzicht

November: Tuinbouwbeurzen, komst Coöbra en openingen


De telersverenigingen BGB (Best Growers Benelux) en Versdirect.nl maakten 2 november bekend samen een verregaande samenwerking voor te bereiden. Op 27 oktober en 31 oktober hebben beide verenigingen hun leden geïnformeerd tijdens kantinebijeenkomsten. Op de gepresenteerde plannen voor een gezamenlijke toekomst in de AGF-sector is positief gereageerd door de achterban.


De rijkste Nederlanders zijn ook dit jaar weer rijker geworden. Na het inktzwarte jaar 2009 en de omslag in 2010 is de rijkdom in Nederland weer terug op het niveau van voor de crisis. De eerste week van november verscheen de nieuwe Quote 500, het blad met de jaarlijkse lijst van rijkste Nederlanders. Wij hebben voor u uit de lijst een selectie gemaakt van mensen die (een deel van hun) vermogen hebben verdiend in de aardappelen, groenten en fruit.


Het aantal unieke bezoekers en bezoeken aan de Horti Fair is gestegen. Standhouders en bezoekers waarderen de nieuwe koers. Daarmee is de Horti Fair terug, vertelt directeur Frans-Peter Dechering: "Dat geldt niet alleen voor het aantal bezoekers; ook de ‘waauw-factor’ was weer aanwezig op de Horti Fair.” Klik hier voor de fotoreportage


Directeur Jan de Boer ging in een videoreportage verder in op de komst van de 33 tomatentelers, 6 auberginetelers, 40 paprikatelers en 2 komkommertelers, die eerder aangesloten waren bij Coforta. "Wij geloven in verdere samensmelting van aanbod, maar dat het op zo'n korte termijn zou gebeuren, hadden we niet verwacht. Maar door de APO-discussies van de afgelopen jaren werden er wel wat makkelijker gesprekken gevoerd."


In Gorinchem werd het nieuwe pand van Chiquita Nederland officieel geopend. Het gebouw huisvest de kantoorruimte en de eerste bananenrijperij ter wereld die CO2-neutraal genoemd mag worden. Na een spectaculair breakdance-act werd de bananenrijperij officieel geopend door directeur Franklin Ginus en Brian Kocher, President Chiquita Europa en het Midden Oosten.


In het eerste novemberweekend heeft Mooy Logistics 18 medewerkers mogen huldigen. "Wij zijn er als organisatie terecht trots op dat we er weer zoveel hadden. Wij feliciteren 10 medewerkers met hun 12,5 jarig jubileum, 4 medewerkers met hun 25 jarig jubileum, en maar liefst 4 medewerkers die voor hun 40 jarig dienstverband zijn gehuldigd", vertelt directeur Willem Zonnevijlle.


Op 10 november 2011 vond voor de tweede keer een symposium plaats bij Fresh Park Venlo. Dit jaar stond het evenement in het teken van Food & Future. Sprekers en bezoekers dachten met elkaar na over de toekomst van voedsel. Hoe gaan wij de komende jaren als gezamenlijke spelers in de voedselindustrie om met de veranderende vraag van de consument?


Bij de Mechelse Veilingen de vakbeurs 'Tuinbouw Vlaanderen' plaats. De beurs was ingericht om zakelijke contacten te leggen. Het was een uitgelezen kans voor ieder toeleveringsbedrijf om het contact met bestaande klanten te onderhouden en het klantenbestand uit te breiden. Voor de Vlaamse tuinder was het de unieke gelegenheid voeling te houden met wat de markt hem te bieden heeft, om op de hoogte te blijven van de innovaties in de sector, om met de leveranciers afspraken te maken voor het nieuwe seizoen en om potentiële leveranciers te ontmoeten.

"Met pijn in het hart", zoals hij het zelf uitdrukt, heeft Jan Janssen, directeur Vastgoed en interim Algemeen Directeur, besloten met ingang van 1 februari 2012 te vertrekken bij ZON Holding. Jan Janssen heeft er om zuiver persoonlijke redenen voor gekozen in te gaan op een onverwacht verzoek van een goede vriend, om algemeen directeur van diens bedrijf te worden. Hans List, Commercieel Directeur bij ZON, zal de functie van interim Algemeen Directeur invullen totdat de inmiddels gestarte wervingsprocedure daarvoor is afgerond.

De fusie tussen groenteveilingen Brava met vestigingen in Zellik en Kampenhout en Greenpartners uit Sint-Katelijne-Waver, is een feit. De fusieveiling wordt omgedoopt tot Coöbra dat 90 personen tewerkstelt en circa 1000 leden telt. Ze haalt een omzet van bijna 120 miljoen euro en vertegenwoordigt daarmee meer dan 10% van de Belgische groenteproductie. Coöbra is de grootste witloofveiling ter wereld.

Kwekerij de Tún B.V. uit Berlikum is failliet verklaard. Dat blijkt uit de website faillissementen.com. Op de kwekerij van eigenaar Aart Cornelissen werden rode paprika's geteeld op een areaal van 7,9 hectare. De afzet van De Tún B.V.verliep via Best of Four. De kwekerij werd opgericht in 2001. De eigenaar was niet bereikbaar voor commentaar.


Op dinsdag 15 en woensdag 16 November vond het eerste Smaakfestival van Gebrs. van Aarle plaats. Op deze dagen konden de klanten van de groothandel allerlei ideeën opdoen om zelf mee aan de slag te gaan in hun groentespeciaalzaak. Op het Smaakfestival presenteerden leveranciers en detaillisten hun producten en recepten en kon er bovendien geproefd worden. "Een evenement van en door groentespecialisten", aldus Kelly van Aarle.


Op 18 nobember werd in Rotterdam op feestelijke wijze de overeenkomst beklonken tussen fruitimporteurs en logistieke dienstverleners voor het vervoer per binnenvaartschip van koelcontainers met fruit binnen het Rotterdamse havengebied. In eerste instantie gaat het om circa 6000 40-voets containers die tot dusverre per vrachtwagen worden getransporteerd.

Harrie ten Have volgt Jan van Reenen op als voorzitter van het collectief AGF-Partners. Na introductie door het bestuur heeft de algemene ledenvergadering van AGF-Partners de voordracht voor Harrie als nieuwe voorzitter van het collectief, unaniem goedgekeurd. Harrie heeft zijn sporen vooral verdiend in de retail waar hij in diverse leidinggevende functies steeds eindverantwoordelijke is geweest voor de inkoop, merchandising en de marketing van producten.

The Greenery heeft dit najaar Clingendael, Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen, de opdracht gegeven een onderzoek uit te voeren naar het belang van de Europese Unie en van de Euro voor de Nederlandse economie en voor de groente- en fruitsector in het bijzonder.


De Tuinbouw Relatiedagen in Venray zitten er weer op. "Het totale aantal bezoekers is uitgekomen op 9.007 en ik had gehoopt op meer dan 8.000 bezoekers", stelde beursorganisator Ramon Schlepers vanmorgen tevreden vast. Ook de combinatie met de Energiebeurs Detaf en de Boomkwekerijbeurs was volgens Ramon prima.


Sinds 5 september 2011 is Aartsenfruit Venlo gevestigd in een gloednieuw modern pand op het terrein van Fresh Park Venlo. De feestelijke opening vond plaats op zaterdag 26 november door middel van een groot Open Huis waar meer dan 1250 gasten werden verwelkomd. "We hebben totaal vier filialen, waarvan er de laatste jaren 3 helemaal vernieuwd zijn. Breda, St Katelijne-Waver (B) en Venlo hebben nu allen dezelfde uitstraling. We zijn nu up-to-date en klaar voor de komende jaren", vertelt Jack Aartsen.


RPO Automatisering bestaat 25 jaar. Dit jubileum werd afgelopen week gevierd, samen met het betrekken van het nieuwe pand in Barendrecht. Klanten en relaties werden uitgenodigd om samen met het voltallige team van RPO het glas te heffen. RPO Automatisering is sinds 1986 gespecialiseerd in software oplossingen voor groothandelaren, exporteurs en importeurs van groente en fruit. Ooit begonnen als eenmansbedrijf is RPO inmiddels uitgegroeid tot een wereldspeler met 25 medewerkers.

Oud-eigenaar en Directeur van Velleman & Tas, Dick van Aken, is op 24 november overleden. Directie en personeel van Velleman & Tas, Fyffes en Total Produce betreuren het verlies. "Met grote droefheid hoorden we van het verlies van Dick van Aken, voormalig eigenaar van Velleman & Tas, importeur en distributeur van algemeen producent en voorloper van het in Rotterdam gevestigde Total Produce."

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.