special jaaroverzicht oktober

'Cressenoorlog', Agrexco definitief overgenomen en De Groot weer volledig in handen van de familie


Vanwege het 12,5-jarig jubileum van Agro & Food centrum ABC Westland in Poeldijk, hielden op maandag 8 oktober zo’n 15 bedrijven open huis. De activiteiten vonden binnen en buiten plaats en dat was met het zonnige weer geen probleem. Naast tal van activiteiten voor kinderen, gaven verschillende bedrijven een bedrijfspresentatie. Een treintje reed de bezoekers van activiteit naar activiteit.

Koppert Cress is er achter gekomen dat één van haar afnemers, Cresco, Koppert Cress verpakkingen levert met daarin zelf geproduceerde producten. Ook komt het voor dat gebruikers die Koppert Cress producten bestellen, andere producten geleverd krijgen onder de naam 'a Tasty Challenge', zonder toelichting of opgave van reden waarom niet geleverd wordt wat er besteld is. Het bedrijf ontvangt berichten over twijfelachtige kwaliteit. Kopers bestellen Koppert Cress producten, krijgen Koppert Cress (om)verpakkingen, maar wat er in zit, is niet van Koppert Cress. Dit soort twijfelachtige praktijken horen in Nederland niet thuis.

Cresco kan zich niet vinden in het persbericht van Koppert Cress. Het succes van beide bedrijven is immers een gevolg geweest van intensieve samenwerking. Deze samenwerking wordt bestookt door claimen van de kant van Koppert Cress. Hierdoor wordt Cresco beperkt in haar eigen bestaansrecht. Naar aanleiding daarvan is er door Cresco besloten een eigen weg te gaan volgen. Het is voor ons niet aantrekkelijk om aan de eisen, die Koppert aan ons oplegt, te voldoen. We behouden ons het recht voor om zelf te beslissen wat wij wel en niet zullen telen in ons bedrijf. Cresco is gestart in 1958 met de teelt van Cressen. Cresco is en blijft een zelfstandige onderneming.


Euro Pool System heeft de palletpoolingspecialist LPR (La Palette Rouge) uit het Franse Toulouse overgenomen. Op 30 september 2011 sloten en ondertekenden Euro Pool System, AtriA Capital Partenaires en het management van LPR de koopovereenkomst. Deze overname biedt Euro Pool System en LPR betere mogelijkheden om te groeien in hun kernmarkten door middel van het aanbieden van meermalig te gebruiken verpakkingen, optimale logistieke oplossingen en de daaraan gerelateerde waardetoevoegende retourlogistieke dienstverlening aan de Europese retailmarkt en aan klanten in de verse levensmiddelen en de FMCG (fast moving consumer goods)-sector.


Het vertrek van de 33 tomatentelers, 6 auberginetelers, 40 paprikatelers en 2 komkommertelers, die waren aangesloten bij het zogeheten T-segment van Coforta, wordt betreurd door coöperatievoorzitter Theo Ammerlaan van Coforta en algemeen directeur Philip Smits van The Greenery. Anderzijds kwam het vertrek van de leden, die met een areaal van zo'n 600 hectare een geraamde omzet van 216 miljoen euro in 2011 vertegenwoordigen, niet als een verrassing. Alle telers van het T-segment, met uitzondering van twee tomatentelers en een komkommerteler, willen zich nu aansluiten bij FresQ. De ledenraad van Coforta zal nu een beslissing nemen over het vervolg van het Nieuwe Samenwerkings Model, maar een vervolg op het T-model lijkt uitgesloten.


Op 1 augustus 2011 was het officiële jubileum van het 30-jarige bestaan van Harmsen & De Groot. Dit werd tijdens een weekend in Barcelona met het voltallig personeel uitgebreid gevierd. In 1981 is Expertisebureau Harmsen & De Groot opgericht door Otto de Groot en Fred Harmsen. In de loop der jaren is het bedrijf zich steeds meer gaan specialiseren op het gebied van expertises en kwaliteitscontroles van fruit en groenten en doet nu al 30 jaar succesvol internationaal zaken binnen deze branche.


AGF.nl maakte een videoreportage met de nieuwe directeur van Frugi Venta. Gert Mulder begon zijn carrière als moleculair viroloog. Via de PD en NAK kwam Mulder in de sierteeltsector terecht, waarna hij deze zomer Willem Baljeu opvolgde aan het roer van het Groenten en Fruit Handelsplatform. "Mijn conclusie na ruim twee maanden Frugi Venta is, dat de dynamiek in de AGF-sector nog een slag hoger is dan de sierteelt", zegt Mulder in deze videoreportage, waarin hij onder meer ingaat op het vertrek van 81 Cofortatelers naar FresQ en de toekomst van het Productschap Tuinbouw.
De EHEC-crisis heeft diepe sporen nagelaten voor de Nederlandse glasgroentetelers met een schade van meer dan 210 miljoen euro. "Maar misschien is de EHEC toch nog ergens goed voor geweest", liet Jan Zegwaard zich gisteren tijdens een persconferentie van de stichting STAP (Stichting versterking Afzetpositie Producenten van glasgroenten in Nederland) ontvallen. Direct na de EHEC-crisis kwamen namelijk een brede groep glasgroentetelers bijeen van alle afzetorganisaties en producten om te komen tot een structurele afzetverbetering.


Sinds 1 oktober is groothandel Van de Hoef en Rijn uit Amersfoort overgenomen door de firma Lukassen & Zonen uit Nieuwegein. De vestiging in Amersfoort is gesloten en het complete personeel en wagenpark van Van de Hoef en Rijn is overgegaan naar Nieuwegein. In de afgelopen maand zijn alle leveranciers en afnemers door het bedrijf geïnformeerd.

Chiquita en Bonita hebben zich schuldig gemaakt aan kartelvorming en kunstmatig de prijs van bananen hoog gehouden. Dat heeft de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie heeft Pacific Fruit een boete van 8,9 miljoen euro opgelegd. Chiquita krijgt geen boete, omdat het de commissie inlichtte over het kartel. De bananenleveranciers hielden de prijzen in Zuid-Europese landen zoals Italië, Griekenland en Portugal tussen juli 2004 en april 2005 hoog. Pacific Fruit is een dochter van het Belgische Leon Van Parys.

Het zijn sowieso lastige tijden voor de grote bananenbedrijven. Chiquita, Dole en Del Monte zullen moeten inleveren nu de economische crisis de bananenmarkt in Europa onder druk zet. De stand van de euro ten opzichte van de dollar en de situatie in Griekenland maken het de bedrijven volgens marktanalist Heather Jones niet gemakkelijk. "De zwakke (Europese) prijzen en de onzekere vooruitzichten van de euro zullen de inkomsten van de bananenbedrijven niet ten gunste komen."


Rein Osinga nam op 18 oktober officieel afscheid. Uit de grote belangstelling voor de afscheidsreceptie van Rein Osinga bij Van Oers United bij het Van der Valk Hotel in Ridderkerk, bleek de grote plaats die Rein in de AGF-sector heeft ingenomen. Tal van handelaren, bestuurders en (ex-)collega's kwamen Rein en zijn vrouw Suzanne de hand schudden. Hoewel we Rein vast nog wel zullen tegenkomen, heeft hij nu ook de tijd om samen met Suzanne te toeren in één van z'n negen Fiat-Topolino's!

Op 18 oktober werd Deluap West BV failliet verklaard. Het AGF-verpakkingsbedrijf uit Poeldijk werd dertig jaar geleden opgericht door Paul den Ouden en Ed Guttenberg. De oprichters vormden samen met hun beide zonen en dochter nog altijd de directie. Ook Ripa Pack & Trade, het aanverwante handelsbedrijf is failliet verklaard.


Half oktober vond de PMA Fresh Summit 2011 plaats in Atlanta. Dit is de grootste agf-beurs voor Noord- en Zuid-Amerika en trekt vele tienduizenden bezoekers van over de hele wereld. Het HBAG Groenten en Fruit organiseerde voor de 26ste keer onder haar promotienaam Holland Fresh Group een inzending aan de PMA Fresh Summit 2011. Dit jaar stonden 11 standhouders in het Holland Paviljoen. Naast de standhouders bezochten ruim 100 Nederlanders de beurs. Ger van Burik van het HBAG laat weten dat vooral de zaterdag een enorm drukke dag is geweest. De maandag was daarentegen rustig.

Agrexco wordt definitief verkocht aan Bickel Group Export en Trade Ltd. en Orian SM Ltd. Dit heeft de rechtbank van Tel Aviv bekend gemaakt. Het heeft maanden geduurd om een koper te vinden voor het exportbedrijf. Het bod van Bickel Flowers was met 17,6 miljoen NIS het hoogst. Zij nemen ook 30 van de 100 werknemers van Agrexco over. Agrexco was voor 30,3% in handen van de staat, Tnuva Food Industries Ltd was eigenaar voor 11%, en de Israëlische Farmers Federation en andere landbouwverenigingen beheerden 58,7%. Een jaar geleden werd het bedrijf nog op een waarde geschat van 110 miljoen euro.


Een groter contrast is bijna niet denkbaar. Tijdens een themamiddag bij HAS den Bosch. Rene Bink van StreekSelecties en Henk Roodenburg van Roveg hielden een presentatie over hun activiteiten. Rene Bink richt zich met StreekSelecties op de ontwikkeling en distributie van onderscheidende producten van Nederlandse bodem en communiceert daarbij over de herkomst en de vakman achter het product. Henk Roodenburg brengt met Roveg Fruit & Vegetables door de mondiale import en export van het volledige assortiment groenten, fruit en exoten, juist continenten bij elkaar.

De bekendmaking van de Hillenraad-100 op 28 oktober leverde voor de Red Star Group zeer bevredigende resultaten op. Het bedrijf steeg van de 25e naar de 21e plaats in de ranking en bleek hiermee – net als in 2010 – de hoogst genoteerde groenteteler. De In De Lier gevestigde Red Star Group ziet de uitkomst als een bevestiging van de enige jaren geleden ingezette koers, die volledig is gericht op het verkennen en verzilveren van nieuwe kansen in de AGF-markt.


Gimv verkoopt zijn participatie in De Groot Fresh Group terug aan de familie De Groot. Zo komt het bedrijf na een belangrijke transitiefase volledig in handen van de broers Ben & William de Groot. We kunnen spreken van een voorbeeld van een zeer geslaagde successie. De Groot Fresh Group (www.degrootfreshgroup.nl), met de hoofdvestiging in Hedel (Nederland), is een internationale onderneming actief op het gebied van import, distributie en export van groenten en fruit. Naast de traditionele handel en gekoelde opslag beschikt De Groot Fresh Group over ultramoderne computergestuurde bananenrijpkamers, volledig geautomatiseerde verpakkingslijnen en een eigen transportonderneming.

Fa. Postuma en Voorintholt zijn overeengekomen dat Fa Postuma per 7 november 2011 alle activiteiten van Voorintholt zal overnemen. Wegens het gebrek aan opvolging heeft de heer Dries Voorintholt gezocht naar een nieuwe eigenaar voor Voorintholt. Met de verkoop aan Fa. Postuma heeft de de onderneming een nieuwe enthousiaste eigenaar gevonden.Total Produce BV probeert de ecologische voetafdruk van zijn logistieke operaties steeds meer te verkleinen. Het bedrijf heeft nu in de haven van Rotterdam zijn aanvoerproces met de binnenscheepvaart geïntegreerd. Als een van de weinige aan de kade gelegen bedrijven voor versproducten is Total Produce BV perfect geplaatst om met dit nieuwe initiatief te beginnen. Het is een naadloos proces. Bij aankomst worden containers met meloenen, ananassen en een grote reeks citrusvruchten rechtstreeks van binnenkomende schepen op klaarliggende binnenschepen geladen.

Nederland handhaafde de toppositie bij de export van verse groenten. Met een export van 4,6 miljard kilo in 2010 bleef de Nederlandse groentesector wereldleider. De export, inclusief doorvoer, vertegenwoordigde een waarde van 4,2 miljard euro. De afzet liet qua hoeveelheid een groei zien van 7%, de waarde steeg met 20% vergeleken met 2009. Met een export van 2,5 miljard kilo vers fruit noteert Nederland ook een top tien positie, blijkt uit een analyse van het PT van recente statische informatie over de wereldmarkt.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.