Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kleinschalige fraude met witlof in België

Eind oktober 2011 verschenen verschillende berichten in de Belgische pers over mogelijke fraude met witlof. Handelaren zouden witlof, dat niet geforceerd was in volle grond, aanbieden onder de naam grondwitlof. Bij drie marktkramers op lokale markten werd vastgesteld dat zij onterecht witlof aanboden onder de naam grondwitlof. Hier werd een proces verbaal van waarschuwing opgesteld. Alle grondwitlof die door de groothandel, veilingen en supermarkten aangeboden werd, bleek volledig in orde.

De benaming grondwitlof wordt voorbehouden voor die categorie van witlof die in de grond geforceerd wordt. Het is een seizoensproduct, dat enkel tussen begin september en mei in de winkel te vinden is. De fraude werd mede in de hand gewerkt doordat de prijs voor grondwitlof als gevolg van het schaarse aanbod eind oktober zeer hoog lag.

De benaming Brussels grondwitlof mag enkel gebruikt worden voor grondwitlof die voldoet aan de eisen, vastgelegd in het lastenboek en afkomstig is uit de ruime regio rond Brussel, waarvan het zaad door de landbouwers zelf geselecteerd wordt en dat onder dekgrond geforceerd wordt. Het Brussels grondwitlof is erkend als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA).

Naast het Brussels grondwitlof dat een Europese erkenning als BGA heeft, kreeg het Brabants grondwitlof het Vlaamse streekproduct.be-label toegekend. Het Brabants grondwitlof kan in heel Vlaanderen geproduceerd worden en de teler is niet verplicht om zelf zijn zaad te selecteren. Hij mag ook hybride zaadrassen gebruiken.

bron: Vlaamse Overheid,
Publicatiedatum: