Cofely Refrigeration innoveert in duurzame koelinstallaties

Cofely Refrigeration, voorheen bekend onder de namen Zephyr en GTI Koudetechniek, is ver vooruit in duurzaamheid. Vanuit de vestiging Emmeloord biedt Cofely al ruim 40 jaar innovatieve en duurzame oplossingen voor de koel- en vriestechniek.
De inzet van chemische koelmiddelen (beter bekend onder de merknaam Freon) die nodig zijn voor het koelproces, wordt steeds verder teruggedrongen om verdere aantasting van de ozonlaag te voorkomen. Vanaf 2015 is het bijvullen van installaties met het koelmiddel R22 zelfs wettelijk verboden.Cofely speelt hier al jaren op in door gebruik te maken van natuurlijke koelmiddelen. Voor industriële koel- en vriesinstallaties wordt al geruime tijd het milieuvriendelijke NH3 (Ammoniak) toegepast. Installaties met dit koelmiddel worden gekenmerkt door een zeer laag energieverbruik. Door jarenlange ervaring zijn de installaties door Cofely steeds verder geoptimaliseerd en is de inzet van Ammoniak sinds een aantal jaren ook voor kleinere koelvermogens zeer interessant. Door het zeer lage energieverbruik, optimale bewaarcondities voor producten én doordat ammoniak geen chemisch koelmiddel is, worden installaties met ammoniak ook in de agrarische sector steeds meer toegepast.

“Groene” koelinstallatie

De inzet van Ammoniak voor koelvermogens kleiner dan 200 kW is vaak niet interessant. Daarom ontwikkelde Cofely voor deze categorie een nieuwe “groene” koelinstallatie met de natuurlijke koelmiddelen Propaan en Kooldioxide. Deze combinatie biedt dezelfde voordelen als Ammoniak. Bijkomend voordeel is dat de in de ruimtes aanwezige medewerkers en het opgeslagen product, alleen in aanraking kunnen komen met het relatief ongevaarlijke kooldioxide. De veiligheid wordt verder gewaarborgd door te werken met zeer geringe hoeveelheid propaan die bovendien buiten het betreffende pand wordt gelokaliseerd.

Koelen met water of bietensap helemaal niet zo milieuvriendelijk

Om het milieu te ontlasten zoeken steeds meer bedrijven naar groene toepassingen. Zo zijn er bedrijven die koelinstallaties ontwikkelen door indirect te koelen met water of bietensap. Dit lijkt op het eerste gezicht heel plausibel, maar bij verder doordenken blijkt deze keuze helemaal niet zo milieuvriendelijk. Het kost namelijk veel meer energie. Het verschil kan wel oplopen tot 40%.
Cofely helpt haar klanten zoeken naar een goede duurzame oplossing maar verliest ook de exploitatiekosten niet uit het oog. Ook de overheid stimuleert om te kiezen voor natuurlijke koelmiddelen door deze installaties in aanmerking te laten komen voor EIA en Vamil.Ervaring Gebroeders de Zeeuw

Ook de Gebroeders de Zeeuw uit Emmeloord en Nagele zien de voordelen van duurzame koelinstallaties van Cofely. In 2009 heeft Cofely een installatie met het natuurlijke koelmiddel Ammoniak geïnstalleerd voor de opslag van 2.700.000 kilo winterpeen. Toen er in 2011 een kleinere installatie met het koelmiddel R22 vervangen moest worden, stelde Cofely een installatie met Propaan en Kooldioxide voor. Cofely had inmiddels voldoende ervaring opgedaan om de installatie te kunnen inzetten voor de opslag van landbouwproducten, waarbij de condities in de cel optimaal moeten zijn. Nadat de installatie in gebruik was genomen, waren Jaap en Hans de Zeeuw dermate overtuigd van de kwaliteit en energieprestaties van de geleverde installatie, dat zij besloten om direct te investeren in een tweede installatie. Eveneens als vervanging van een installatie met het koelmiddel R22.
Kortom Cofely Refrigeration heeft inmiddels ruime ervaring met de inzet van natuurlijke koelmiddelen en ziet nog volop mogelijkheden voor een bredere inzet van deze koelmiddelen in een breed scala koelinstallaties en branches.

Voor meer informatie:
Cofely Refrigeration
Landbouwkade 14, Emmeloord
Tel. 0527638600
www.UitfaserenR22.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.