CBS ziet consumentenvertrouwen dalen

CBL verwacht supermarktomzet van 800 miljoen

Het CBL verwacht dat de supermarktomzet in de week voor Kerst voor het eerst door de 800 miljoen euro grens zal gaan. In een normale week was de supermarktomzet in 2011 gemiddeld 631 miljoen euro. Vorig jaar was de kerstomzet 759 miljoen euro. Hoewel veel mensen al begonnen zijn met de eerste inkopen voor het kerstdiner, verwacht het CBL dat de grootste drukte op vrijdag en zaterdag zal zijn. Het advies is dan ook om op de dagen daar voor de kerstboodschappen te doen om de topdrukte te vermijden.
 
De jaaromzet van de supermarkten zal voor het eerst de 33 miljard euro doorbreken verwacht het CBL. Vorig jaar was de omzet 32,1 miljard euro.

Consumentenvertrouwen daalt

In tegenstelling tot de berichten van CBL geeft het CBS aan dat consumenten zeer negatief zijn over hun financiële situatie. De stemming onder consumenten verslechterde in december verder. De indicator van het consumentenvertrouwen daalde 5 punten en kwam uit op -37. Consumenten waren heel negatief over hun financiële situatie in de komende 12 maanden. Hier verslechterde het saldo met 11 punten, naar -23. Nooit eerder waren de consumenten zo somber. De stemming over de financiële situatie in de afgelopen 12 maanden verslechterde ook, maar minder scherp. Verder vonden consumenten de tijd duidelijk ongunstiger voor het doen van grote aankopen dan in november. De toch al lage koopbereidheid nam dan ook verder af met 7 punten en kwam uit op -20.

Het vertrouwen van consumenten in het economisch klimaat daalde iets. Dit kwam doordat het oordeel over de economie in de afgelopen 12 maanden verslechterde. De stemming over het economisch klimaat in de komende 12 maanden verbeterde opmerkelijk genoeg een fractie

Bron: CBL en CBS
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.