Te zien op Horecava 2012

De Appelaere perst de pure smaak van fruit in een flesje

Als je in een sterrenrestaurant in Zeeland een appelsapje drinkt, is de kans groot dat het er een van De Appelaere is. Met de pure smaak van zijn sappen wist Henk Tazelaar de afgelopen 16 jaar ook de rest van Nederland, en België, te veroveren. Het geheim voor het succes van De Appelaere? “Alles wat in de fles zit, komt uit de appel”, zegt Tazelaar. Om de pure smaak en de houdbaarheid van zijn sappen te garanderen, koos hij resoluut voor een glazen verpakking. “Er is momenteel geen verpakkingsalternatief dat deze kwaliteit biedt.” De bezieler van De Appelaere steunt dan ook de wereldwijde campagne Glass Is LifeTM van O-I, wereldleider in glasverpakkingen.Amper 13 was hij, toen Henk Tazelaar een beslissing nam voor de rest van zijn leven: hij zou fruitteler worden. Op zijn 17de plantte hij zijn eerste appelbomen in het pittoreske dorp Waterlandkerkje in Zeeuws-Vlaanderen. Tweeëndertig jaar lang zou hij fruitteler blijven. Tot hij in 1995 door schade gedwongen werd het merendeel van zijn boomgaarden te rooien. Nog even gepassioneerd door fruit als op zijn 13de, bleef Henk Tazelaar niet bij de pakken zitten. Zijn vakkennis en bezieling stopte hij in een nieuw project: het maken van vers geperst appelsap waarvoor hij samen met familie en vrienden de naam De Appelaere bedacht, Oudnederlands voor appelboom.

Zoeken naar perfecte smaak

Dat De Appelaere niet zomaar een sapje kon worden, mag duidelijk zijn. “De Appelaere is puur sap zonder toevoegingen en conserveringsmiddelen, gemaakt van minstens 4 verschillende soorten appelen uit eigen streek”, vertelt Henk Tazelaar. “Na al die jaren in het vak kan ik precies beoordelen welke appelen geschikt zijn voor mijn sap. Ik beoordeel zelf de kwaliteit en rijpheid van de vruchten en kan zo de perfecte smaak samenstellen, met de precieze balans tussen zoet en zuur.”

De Appelaere bleek een succes in de horeca, kleinhandel en supermarkten. Henk Tazelaar, die in het familiebedrijf intussen de hulp kreeg van zijn dochters, besliste daarom het assortiment in 2005 uit te breiden met perensap, De Perelaere gedoopt. Nog 2 jaar later werd er zelfs een sinaasappelsap aan toegevoegd, de Sinaasappelaere. En al komen de sinaasappelen uiteraard niet uit Zeeland zoals de appelen en peren, ze worden met evenveel zorg geselecteerd en gemengd tot de perfecte smaakbalans is gevonden.

Het fruit wordt net over de Nederlandse grens in Duitsland geperst, tweemaal kort gepasteuriseerd voor een optimaal smaakbehoud en een langere houdbaarheid, en gebotteld in transparante glazen flessen van 0,2 liter, 0,33 liter en 0,75 liter. Intussen richt het bedrijf zich ook op de export. De sappen van De Appelaere zijn ook in België en in Dubai te verkrijgen.

Duurzaam

“Dat we enkel in glazen flessen verpakken, is een bewuste keuze”, aldus Henk Tazelaar. “In elke stap van het productieproces, van grondstoffen tot transport, kiezen we voor duurzaamheid en kwaliteit. Al het fruit voor onze sappen is milieubewust geteeld. En ook de verpakking moest passen in ons streven naar duurzaamheid. Glas beantwoordt daaraan. Het garandeert de kwaliteit en de smaak van ons product en het is bovendien volledig recyclebaar.”

De argumenten die Henk Tazelaar aanhaalt voor zijn resolute keuze voor glas, zijn precies de kwaliteiten die O-I prominent uitspeelt in de wereldwijde campagne Glass is LifeTM (www.glassislife.com).

“In deze campagne laat O-I merkeigenaren, chef-koks, milieuactivisten en consumenten aan het woord over hun keuze voor glas”, vertelt Melianthe Leeman, Europees Marketing Communicatiemanager van O-I. “Zo benadrukt Céline Cousteau (http://glassislife.com/caseforglass.aspx) de duurzaamheid van glazen verpakkingen en looft de gelauwerde Noorse chef-kok Geir Skeie glas als perfecte verpakking om de smaak van een product te bewaren.”

“Door deze en andere ambassadeurs een stem te geven, willen we merken en consumenten laten nadenken over hun verpakkingskeuzes. Dat een familiebedrijf zoals De Appelaere bewust kiest voor glas als onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen, toont dat glas meer is dan enkel een verpakking: Glass Is LifeTM.”


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.