Ook Spaanse tomaten in zware crisis vanwege lage prijzen

Spaanse tomatenproducten worden momenteel geconfronteerd met de grootste crisis ooit nu de continue dalende prijzen en de sterke concurrentie van landen als Marokko er voor zorgen dat er een grote druk wordt uitgeoefend op de prijzen op de Europese markt. De tomatenindustrie, de belangrijkste exportgroente voor Spanje, heeft een gestage daling in de buitenlandse verkoop gezien gedurende de afgelopen paar oogsten. Daarnaast zijn de binnenlandse prijzen drastisch gedaald. Dit heeft er samen voor gezorgd dat veel teeltbedrijven failliet zijn gegaan.

Volgens producenten en handelaren is de tomatensector überhaupt in omvang gedaald met een dalende productie en het verdwijnen van meerdere goede bedrijven.
 
De data voor de belangrijkste productie- en exportgebieden voor de tomatensector (Andalusië, Murcia, de Canarische Eilanden en Valencia) bevestigt deze daling waardoor de producenten donkere wolken boven hun toekomst zien hangen. De cijfers van de Spaanse Bond van Producenten en Exporteurs van Fruit en Groenten (Fepex), waarschuwen dat er bij elke duizend ton tomaten, die niet worden geëxporteerd, er vijftig banen in de productiesector verloren gaan.

Volgens sommige bronnen is de export in de Regio Murcia, de afgelopen vijf jaar met 54,432 ton gedaald. Ook in Almeria, de belangrijkste Spaanse tomatenprovincie, zijn de cijfers deprimerend. Ondanks het feit dat de productie met 6% is gestegen, is de waarde met bijna 17% gezakt.

Met dit trieste toekomstbeeld kwam de industrie afgelopen week samen in de provincie Almería, waar Marokko wederom werd aangeklaagd voor schending van het Agricultural Protocol of the Association Agreement met de Europese Unie.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven