Molecuul uit appels schadelijk voor E. coli

Koreaanse onderzoekers hebben een molecuul ontdekt, genaamd floretine, die het vormen van biofilms door de schadelijke bacterie Escherichia coli O157:H7 tegengaat. Floretine komt normaal in appels voor. Ook liet het stofje een verlaging zien van ontstekingen aan de dikke darm en daarop volgend gewichtsverlies in ratten. Infection and Immunology publiceerde (pdf) dat op donderdag.

Er was tot nu toe nog geen remedie gevonden tegen de biofilms van E. coli O157:H7. Een biofilm is een laagje micro-organismen dat in zelfgeproduceerd slijm aan een oppervlak hecht. E. coli O157:H7 is een EHEC en is voor zowel ratten als mensen schadelijk. Bij opname in de darm kan de door de bacterie uitgescheiden gifstof bloedingen en infecties veroorzaken. De onderzoekers testten verschillende moleculen tegen de betreffende bacterie op zowel niet-levende oppervlakken als op menselijke dikkedarmcellen.

Floretine, een molecuul uit de klasse van flavonoïden, bleek niet alleen effectief tegen de biofilms van E. coli O157:H7, maar daarnaast deed het stofje niks tegen een niet-schadelijke en zelfs gezonde variant van E. coli, de K12. Dubbel voordeel, en de wetenschappers denken dat appels daarom wellicht een preventieve werking kunnen hebben tegen infecties met E. coli O157:H7. Het floretine molecuul deed het zelfs beter dan de conventionele medicijnen tegen deze kwaal, 5-aminosalicylzuur.

Bron: Nu.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.